Johannes glemmer sin demens, når han danser

På et plejecenter i Skive danser de ansatte med beboerne én gang om måneden. Det bringer beboerne tilbage, til dem de var før.

Johannes Thomsen er demend. Men når han danser, bliver han, som han var engang.
Johannes Thomsen er demend. Men når han danser, bliver han, som han var engang.
Foto: Majbrit Oddershede Bach, TV MIDTVEST

Siden august har 75-årige Johannes Thomsen boet på Skovbakkehjemmet i Skive. Han er dement, og han kan ikke længere alle de ting, han før kunne. Han bruger størstedelen af sin dag i sin kørestol.

- Det er det samme, han kigger på, og det kan han blive ved med. Det er det, der er så hårdt, siger Ingrid Laigaard, Johannes kone.

Men en gang om måneden tager Johannes pænt tøj på og rejser sig fra sin velkendte kørestol. Her mødes han nemlig med de andre demente borgere på Skovbakkehjemmet for at danse – både med pårørende og med de ansatte. Johannes kone dukker op hver eneste gang – her kan hun nemlig igen se glimt af den mand, hun har levet et helt liv sammen med.

- Han morer sig over det, og der er sådan et liv hos dem alle sammen. De bliver allesammen nogle helt andre mennesker. De kommer dansende forbi, og så ved man, de har det godt. Det er det liv, han kan lide, og så går jeg bare glad herfra, siger Ingrid Laigaard, Johannes kone. 

Når de danser, føler Ingrid, at hun får sin "gamle" mand tilbage.
Når de danser, føler Ingrid, at hun får sin "gamle" mand tilbage.
Foto: Majbrit Oddershede Bach, TV MIDTVEST

Demente glemmer ikke musik og dans

Det er aktivitetskoordinator Laila Rafn der er dagens vært. Hun har sammen med 900 kollegaer landet over, været igennem Alzheimerforeningens kursus i erindringsdans. Siden kurset er dansen blevet fast inventar på hjemmet i Skive.

- Bare det at man rører ved folk - man tager om dem, og man danser virkelig med dem. Det er godt for motorikken, at de får rørt kroppen på en anden måde, siger Laila Rafn, aktivitetskoordinator, Skovbakkehjemmet, Skive.

Demens er en sygdom, der langsomt ødelægger store dele af hjernen. Men de systemer, der har med musik og dans at gøre, er bevaret langt hen i et demensforløb. Det er derfor, dansen giver så gode resultater blandt andet i Skive. 

Johannes og hans kone Ingrid har altid boet sammen i Hvide Sande. I mange år arbejdede Johannes som fiskerikontrollør.
Johannes og hans kone Ingrid har altid boet sammen i Hvide Sande. I mange år arbejdede Johannes som fiskerikontrollør.
Foto: Majbrit Oddershede Bach, TV MIDTVEST

Det er ikke kun beboerne og deres pårørende, der får gavn af dansen. Også personalet har stort gavn af, at de kan give beboerne en anderledes form for pleje og ikke mindst nærvær. 

- Vi vil så gerne, og det er små ting vi kan gøre her. Vi kan ikke tage på en masse udflugter. Så alle vil gerne det her, siger Laila Rafn, aktivitetskoordinator, Skovbakkehjemmet, Skive.

Johannes Thomsen, der er tidligere fiskerikontrollør i Hvide Sande, er på dansegulvet fra start til slut. Og hver gang får hans livs kærlighed den sidste svingom.

- Jeg har det rigtig godt. Jeg er bare helt rørt over det, for han er med i det, og han er glad, siger Ingrid Laigaard, Johannes kone.

- Jeg håber simpelthen, det bliver udbredt, og at opmærksomheden bliver på det, for det er bare så godt. Man kan jo se, at det glimter i øjnene på beboere og de pårørende – alle har bare sådan en god oplevelse, siger Rafn, aktivitetskoordinator, Skovbakkehjemmet, Skive. 

3:51
Se hele indslaget om erindringsdans her:
2:15
Ane Eckermann, projekt- og udviklingschef i Alzheimerforeningen, fortæller, at erindringsdansen er noget, som de demente husker.