Jacob Jensen var pioner indenfor design

Den karismatiske designer Jacob Jensen var en af de sidste store danskere fra den gyldne epoke, der kendes fra 1950'erne som "Danish Modern".

Den nu afdøde designer, Jacob Jensen, var pioner indenfor industrielt design. Det fortæller tegnestuen Jacob Jensen Design i dag i forbindelse med en pressemeddelelse om designerens død.

Stor prisvinder

Jacob Jensen var den første herhjemme der blev uddannet industriel designer. Han regnes som en pioner i dansk erhvervshistorie og har modtaget over 100 internationale priser. Han er repræsenteret på museer over hele verden, og The Museum of Modern Art (MoMA) i New York har optaget 20 af Jacob Jensen Designs arbejder i sin permanente samling, "The Design Collection".

Allerede i 1949 fik Jacob Jensen overrakt sin første medalje af kong Frederik IX i forbindelse med en konkurrence, hvor den dengang unge Jacob Jensen havde indsendt en stol. Senere blev han slået til Ridder af Dannebrog (1996), og i 2006 overrakte svenske Kong Carl XVI Gustaf og Dronning Sylvia den danske industridesigner Prins Eugen medaljen for enestående kunstnerisk indsats. I 2008 fik Jacob Jensen tildelt Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse.

Langt samarbejde med B&O

Jacob Jensen blev især kendt for det banebrydende formsprog, som han udviklede for Bang & Olufsen. Samarbejdet mellem B&O og Jacob Jensen blev indledt i 1964 og varede, under forskellige former, frem til 1991. Sammenlagt blev det til 234 produkter, heriblandt de prisbelønnede og i dag ikoniske Beolit 400, Beogram 4000, Beomaster 5000 og Beomaster 1900.

Manden bag Margrethe-skålen

Selvom Jacob Jensen primært blev kendt for sit B&O-design, har han som industriel designer formgivet flere hundrede produkter for en lang række kunder.

Han tegnede blandt andet Margrethe-skålen for Rosti Mepal under sin ansættelse hos Acton Bjørn og Sigvard Bernadotte, høreapparater for Danavox, Hi-Fi for General Electric, kontorstole for Labofa, telefoner for Alcatel-Kirk, kabeltromler for JoJo og meget mere.

Sønnen har overtaget tegnestuen

I 1990 overdrog Jacob Jensen ledelsen af Jacob Jensen Design til sin søn Timothy Jacob Jensen. Timothy Jacob Jensen stod i lære hos sin far i årene 1978-81 og er i dag hovedaktionær, direktør og chefdesigner for tegnestuen. Jacob Jensen Design er under Timothys ledelse forblevet en hyppigt prisvindende tegnestue.

Helt frem til 2011 fungerede Jacob Jensen som designer og sparringspartner på særlige projekter.


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Samfund.