Ivan Andersen hjælper fattige romaer

I otte år har Ivan Andersen fra Krejbjerg ved Skive hjulpet de allerfattigste romaer med nødhjælp fra Danmark.

Engang blev de kaldt sigøjnere. I dag har betegnelsen fået en lidt mere menneskelig klang, nemlig romaer. Ivan Andersen fra Krejbjerg ved Skive har viet flere år og store dele af sin fritid til de fattige folk i Rumænien.

- Den lille hjælp, vi kommer med her, har faktisk rigtig stor betydning, siger Ivan Andersen fra Krejbjerg.

For ottende år i træk har 68-årige Ivan Andersen fyldt en lastbil med nødhjælp og sendt den ned til de fattige i Rumænien. Dengang, for otte år siden, mødte han dem for første gang, og siden da har det været hans passion at hjælpe. 

Bamser fra danske børn, er noget af det som virkelig glæder de fattige rumænske familier.

- Det er dejligt, at man ved, at en familie med fire børn får nogle sække tøj, en radio en cykler og jeg ved ikke hvad. Det synes jeg er skønt, siger Ivan Andersen.

Lastbilen, med kurs østpå, er fyldt med alt det, lokale danskere har doneret til Ivan Andersens projekt.

- Alt det tøj her, det har vi samlet på tre måneder. Halvdelen kommer fra skoler og halvdelen kommer fra private hjem, hvor det er hentet, siger Ivan Andersen.

quoteDe mangler stort set alting.

Ivan Andersen

Det er en rumænsk chauffør, der skal køre hele læsset fra Krejbjerg til byen Baja Mare i det nordlige Rumænien. Her bor omkring 3000 romaer, blandt andet 40 familier, under usle forhold i Pirita-lejren. Det tager to dage for lastbilen at nå frem, og Ivan Andersen står klar til at læsse al den medbragte nødhjælp af igen.

- De mangler stort set alting. Det er mest tøj og sko, men det er også madrasser, dyner, tæpper. Så er det også skoleborde og skolestole – vi skal faktisk indrette en hel klasse, siger Ivan Andersen. 

Bamsen fra den lille dreng i Danmark er nu havnet hos en anden lille dreng i byen Baja Mare i Rumænien.
Bamsen fra den lille dreng i Danmark er nu havnet hos en anden lille dreng i byen Baja Mare i Rumænien.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Kan se, hvor meget det gavner

I den rumænske by Baja Mara står de første familier klar til at modtage nødhjælpen, allerede når lastbilen ankommer. Behovet for hjælp til familierne er enormt, og når lastbilen er fremme, kan Ivan Andersen for alvor se, at hans arbejde giver mening.

- Når jeg sidder i deres stue, og ser det uendeligt fattige hjem de har, så gør det stort indtryk, at bare to poser tøj kan hjælpe dem rigtig meget, siger Ivan Andersen.

quoteNår jeg sidder i deres stue, og ser det uendeligt fattige hjem de har, så gør det stort indtryk, at bare to poser tøj kan hjælpe dem rigtig meget.

Ivan Andersen

Med på turen til Rumænien er også to optikere. Niels Burchardt er én af dem, og han er til dagligt optikere hos Louis Nielsen i Skive. De har taget turen til Baja Mara for at hjælpe de mange romaer til et bedre syn. En hjælp, som de lokale ellers ikke har råd til.

- Det er en skøn følelse. Det der med at vi har samlet nogle briller ind fra folk i vores område omkring butikken i Skive, som er kommet ind og doneret deres gamle briller, siger Niels Burchardt, Chefoptiker, Skive.

Med sig til Rumænien har optikerne et hav af brugte briller, som venlige borgere i Danmark har doneret til de fattige romaer.

Det er trange og fattige kår, familierne lever under i Rumænien.
Det er trange og fattige kår, familierne lever under i Rumænien.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

- Det at kunne sætte dem på næsen af andre og se, at de lyser op i et smil, eller nogen der tager sig til hjertet og siger tak på deres tegnsprog – det er helt fantastisk, siger Niels Burchardt, Chefoptiker, Skive.

Der er konstant opbakning og hjælp at hente hos borgerne. Selvom der netop er blevet sendt en lastbil afsted fyldt med nødhjælp, så er Ivan Andersens lager hjemme i Krejbjerg allerede ved at være fyldt op igen.

-  Det er skønt at se, at når man kommer hjem, så er der så mange mennesker, der har hjulpet os med at samle ind, at der snart er nok til et nyt læs – det er skønt, siger Ivan Andersen.

Ivan Andersen forventer at kunne sende et nyt læs nødhjælp af sted i 2018. 

 

 


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Livsstil.