Ingen kirkebænke og et alter på hjul: Den nye indretning i en gammel lokal kirke er helt anderledes

Rønbjerg kirke er blevet fornyet, hvilket har betydet store ændringer.

Biskop Henrik Stubkjær bog sognepræst Anita Engberg.
Biskop Henrik Stubkjær bog sognepræst Anita Engberg.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

De traditionelle kirkebænke er blevet skiftet ud med stole, efter at Rønbjerg Kirke i landsbyen Rønbjerg vest for Skive er blevet fornyet.

Den mange hundrede år gamle kirke kan nu bruges på en anden måde, fortæller sognepræst i Estvad-Rønbjerg Sogn, Anita Engberg.

- Vi har valgt at tage bænkene ud for at skabe et fleksibelt rum, sådan at vi har mulighed for at lave mange forskellige opstillinger. Så faktisk er det ikke kun stolene, der er løse nu. Alteret er på hjul, knæfaldet er på hjul, ja, selv orglet er på hjul, men det tror jeg ikke, vi skal flytte rundt med, forklarer hun og fortsætter:

- Det er simpelthen for at kunne lave forskellige opstillinger, alt afhængigt af hvilken type gudstjeneste, vi har. Er det børn, der er her til en juleindledning, eller er det en mere meditativ gudstjeneste, hvor vi måske vil sidde i en halvbue i stedet for at sidde på række.

Rønbjerg Kirke har nu stole i stedet for bænke.
Rønbjerg Kirke har nu stole i stedet for bænke.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Åbningsgudstjeneste

Kirken blev i dag, søndag, genindviet af biskoppen ved Viborg Stift, Henrik Stubkjær. Han er meget begejstret for den nye indretning.

- Det har både været meget festligt og ganske fantastisk at være med her i dag og se, hvordan kirken stadig lever, siger han og fortsætter:

- Det her er en kirke fra 1400-tallet, men menigheden har stadig overskud og liv til at få den til at spille ind i de krav, vi stiller i dag med lyd og lys. Og de har gjort den fleksibel, så der både er plads til babysalmesang, eller at man kan holde koncerter, foredrag eller meditative gudstjenester. Rigtigt flot og noget, der peger frem af.

Ny trend

Henrik Stubkjær fortæller, at han oftere ser, at kirkerne bliver brugt anderledes.

- Vi ser en trend ude omkring i vores landsbykirker, hvor kirken bliver det centrale hus i landsbyen og dermed også kommer til at tjene flere formål i fremtiden. Det er jeg helt sikker på.

Den lokale sognepræst fortæller da også, at hun nu glæder sig til at se, hvordan det bliver.

- Jeg er meget tilfreds med resultatet og tænker, at nu bliver det rigtigt spændende at se, hvad der sker, når man flytter rundt på tingene, siger Anita Engberg.

Hun holder i morgen selv gudstjeneste i kirken på 2. pinsedag, men det er ikke som normalt. I øjeblikket må der nemlig kun være 18 gæster i kirken for at undgå coronasmitte. Derfor foregår det ligesom dagens genindvielse med tilmelding og lodtrækning.

Dagens indvielse blev sendt live på Facebook. Det kan du se herunder.