Gymnasium dropper pensum: - De unge tænker kun på karakterer

Gymnasieelever går mere op i at få høje karakterer end på at blive dygtigere og udvikle sig. I Skive tvinger de eleverne væk fra karakterræset.

1:46
- Vi må ikke være blinde for, at det har en slagside, at have den store præstationsorientering, som vi oplever i uddannelsessystemet i dag, siger Lotte Juhl Berg.

I den her uge skal eleverne på Skive Gymnasium tænke på alt andet en gode karakterer. Gymnasiet holder hele ugen Vidensfestival, hvor der kun bliver undervist i ting uden for pensum.

- Det helt overordnede mål er at lære dem at fordybe sig og zoome ned på noget stof, og dermed se, hvordan stoffet åbner sig. Og gøre det, uden at de føler, de skal præstere noget – uden de skal bedømmes på det, men bare fordi de synes, det er spændende, siger Lotte Juhl Berg, Uddannelsesleder og lærer på Skive Gymnasium.

Temaet er rummet, hvor der både er droneflyvning og planetmaling på programmet. Og når først de bliver tvunget til at stå af karakterræset, så synes eleverne faktisk, det er helt rart at lave noget andet, end de plejer.

- Det er dejligt at få lov at lære noget, uden at man skal forholde sig til at man skal gøre det godt og præstere, siger Victoria Amstrup Christensen, Elev, Skive Gymnasium.

Gymnasiet har igennem længere tid oplevet, hvordan karaktergivning kan have negative effekter på eleverne. Eleverne lærer for at få gode karaktere, og når det så er opnået, så glemmer de stoffet igen.

- Jeg oplever, at der er kommet et øget fokus på individet frem for det faglige stof. For eleverne handler det at lære rigtig meget og om at opnå nogle faglige resultater, de kan bruge til noget, når de kommer ud af gymnasiet. Og nogle gange er det på bekostning af den fordybelse og den faglige oplevelse der er lige i øjeblikket, siger Lotte Juhl Berg.

2:03
Skive Gymnasium underviser i denne uge i ting, der ikke kan findes i pensum. Det gør de for at motivere eleverne til at lære uden at lokke med et 12-tal på eksamensbeviset.