GreenLab og Brande Brint fritages for regler: Skal finde løsninger til den grønne omstilling

De to virksomheder skal eksperimentere med metoder, der skal sikre den grønne energi på el-nettet i fremtiden.

Loven er lige for alle. Men ikke for to virksomheder her i landsdelen.

GreenLab ved Skive og Siemens Gamesa i Brande er som de første i landet blevet udnævnt til særlige testzoner, hvor de er fritaget fra en række regler på energiområdet.

Det er elforsyningslovgivningen, som de to virksomheder er undtaget fra. De skal lave hver deres projekt, der skal demonstrere en grønnere måde at bruge energi på. 

- Det er en historisk dag for os, men også for Danmark, for nu kan vi komme i gang med at accelerere den grønne omstilling. Så vi er alle sammen meget glade, siger direktør i GreenLab Skive, Christopher Sorensen.

- Myndighederne har set, at der er brug for, at nogle får en undtagelse, så vi kan lave en model, der kan danne basis for fremtidens el-netværk. Vi får lov til at bygge et el-net, som giver bedst mening for fremtiden, og det er de løsninger vi skal eksperimentere med nu, fortæller Anders Larsen, teknisk direktør i GreenLab.

quoteJeg tror, det er første gang, det er sket i Europa.

Poul Skjærbæk, innovationschef, Siemens Gamesa

I Brande og Skive har de helt konkret fået lov til at løsrive sig fra det kollektive el-net, som blandt andet er de store elmaster i det danske landskab, der sender energi rundt. 

GreenLab og Brande Brint, som Siemens Gamesa har døbt deres projekt, har lavet deres egne transformatorstationer ved selve energikilderne, så de kan udnytte og eksperimentere med energien uden om det kollektive el-net.

Første gang i Europa

Smilene var store ved de to midtjyske virksomheder onsdag. Æren af at blive fritaget fra elforsyningslovgivningen er bestemt ikke noget alle virksomheder får lov til.

- Det er meget specielt. Jeg tror, det er første gang, det er sket i Europa, at man har undtaget en forbruger eller en virksomhed at skulle betale for at bruge nettet, fortæller Poul Skjærbæk, der er innovationschef i Siemens Gamesa. 

GreenLab og Brande Brint kan stadig benytte sig af det kollektive el-net, hvis der skulle være brug for det. De kan både sende energi ud på el-nettet eller absorbere energi.