Gamle møbler i nye klæder: Sallings traditionsrige møbler bliver nyfortolket

Salling og møbelproduktion har altid hængt sammen. Nu forsøger en række kunstnere at nyfortolke de gamle stole fra Salling.

Der var engang, hvor det var svært at sige Salling, uden samtidig også at nævne områdets enormt store møbelproduktion. Igennem tiden har der været 70 forskellige møbelproducenter på et meget lille område - i dag er der bare 14 tilbage.

quoteDet er en stol med meget fine former. De former har jeg, sammen med træ fra en stol, anvendt til at lave en ny skammel.

Kätte Bønløkke, arkitekt fra Aarhus. 

Nu er en gruppe kunstnere fra ind- og udland rykket til egnen. De har fået til opgave at lave nye fortolkninger af gamle 'Salling-stole'. 

En af dem blev produceret i mere end 450.000 eksemplarer. Sven Christensen er tidligere møbelproducent I Salling og var med til at lave næsten dem alle sammen. 

Sven Christiensen med den originale stol, der i dag er at finde i mange danske hjem. 
Sven Christiensen med den originale stol, der i dag er at finde i mange danske hjem. 
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

- Man er jo stolt over, at de i dag står i hjem verden over. Jeg stod ved en rundsav og så alt træ igennem, så det kun var kvalitet, der blev produceret, fortæller Sven Christensen. 

Nye fortolkninger af de gamle stole

Med respekt for både historie og håndværk har en række møbelsnedkere nu nyfortolket en række produktioner fra Salling-området. En af dem er Kätte Bønløkke, der har fået Sven Christensens stol i hænderne. 

quoteDen er blevet elegant, det må jeg sige.

Sven Christensen, tidligere møbelproducent, Oddense.

- Det er en stol med meget fine former. De former har jeg, sammen med træ fra en stol, anvendt til at lave en ny skammel, fortæller Kätte Bønløkke, arkitekt fra Aarhus. 

I halvanden uge har en gruppe kunstnere og arkitekter fra både Danmark og udlandet arbejdet i værkstedet, med at give gamle møbler fra Sallingegnen nyt liv.

- Det er en enorm fin måde at hædre, den produktion, der har været her i området. Det giver også et godt udgangspunk for vores produktioner. Det er ikke bare fri leg, det kan jeg godt lide, fortæller Lars Frank Nielsen, Arkitekt fra Aarhus.

Den gamle imponeret over de unge

- Du har jo savet den i stykker. 

Sven Christensens første kommentar til skamlen er tyk af ironi. Selvom stolen nu har fået nyt liv og ny funktion, så er han imponeret over resultatet. 

Sven Christensen og Kätte Bønløkke i samtale. 
Sven Christensen og Kätte Bønløkke i samtale. 
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

- Den er blevet elegant, det må jeg sige. Jeg er meget imponeret. Jeg troede ikke på det her projekt, da jeg første gang hørte om det. Men det gør jeg nu, fortæller Sven Christensen. 

Projektet slutter på fredag med, at allle stolene bliver udstillet ved Spøttrup Borg.

Se hele indslaget om genopdagelsen af møbelproduktion i Salling her. 

Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Erhverv.