Galleri: Flere end 1000 til roe-dag i Balling

Lørdag skulle roerne hives op af jorden i Balling, og flere end 1000 mennesker lagde vejen forbi.

Omkring 1200 personer var forbi Balling lørdag, da Roeforening skulle høste årets roer på de fire tønder land.

quoteDet er for at opleve nostalgi. Jeg har selv kørt med både den ene og den anden af de der gamle maskiner. Lugten af roere, så er man tilbage igen

Henning Fogh

- Det er jo fuldstændig imponerende. Vi henvender os ikke bare til den generation, der har kørt med grejet for 50-60 år siden. Der er både gamle og unge. Det er fantastisk, at vi kan samle så mange generationer, siger Morten Damsgaard, der er medstifter af Roeforeningen.

Foreningen blev startet for tre år siden af fire kammerater. De startede med at dyrke roer for at have foder til deres dyr om vinteren. Morten Damsgaard lagde dengang nogle billeder op på Facebook. Siden er det gået stærkt, og foreningens Facebook-side har nu næsten 5.000 følgere.

- Jeg synes, at det er helt tosset, at der kommer så mange for at se nogle roer blive pillet op, siger Rasmus Timm, der er medstifter af Roeforeningen.

Det er denne roe, som snart skal blive til rom.
Det er denne roe, som snart skal blive til rom.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Mere end bare én oplevelse

I løbet af dagen er folk kommet fra nær og fjern. Henning Fogh har taget turen til Balling fra Rødding i Sønderjylland.

- Det er for at opleve nostalgi. Jeg har selv kørt med både den ene og den anden af de der gamle maskiner. Lugten af roer, så er man tilbage igen, siger han.

For dagens mange fremmødte, var det ikke kun de gamle maskiner og roer, som kunne opleves. Maskinhuset var i dagens anledning omdannet til Roe-Kro. Her kunne man smage foreningens roer, som Spøttrup Kro havde tilberedt på forskellige måder.

Fra roe til rom

De fire kammerater har i år 16 forskellige roer. Én af dem skal i samarbejde med Brænderiet Limfjorden nu blive til rom.

- De kontaktede os og spurgte, om vi ikke kunne tænke os at være med til at lave en rom. Det synes vi, kunne være spændende, fortæller Morten Damsgaard.

For de mange besøgende, var der er også lidt godt til ganen.
For de mange besøgende, var der er også lidt godt til ganen.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Roen, der skal blive til rom, skiller sig ud fra de andre. Hvilken roe, der præcis er tale om, vil han ikke ud med. 

- Der er rigtig meget fugt i den, så når vi juicer den, regner ved med, at der kommer rigtig meget saft ud, siger Morten Damsgaard.

Den nye rom bliver en lys en af slagsen. Stifterne håber, at de til foråret kan finde ud af, hvordan den smager.

Se indslaget om roeoptagningen lige her.