28-årig idømt forvaring for årelang mishandling og indespærring af ung kvinde

Der er netop faldet dom i en omfangsrig sag om mishandling af en 24-årig kvinde. Fem personer er blevet dømt i sagen - herunder kvindens tidligere samlever, der er idømt forvaring.

Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

I halvandet år blev en 24-årig kvinde holdt fanget i en lejlighed i Højslev øst for Skive, hvor hun blev udsat for en lang række ydmygelser og overgreb, mens hun levede under kummerlige forhold.

Forvaring

 • En forvaringsdom er en fængselstraf og ikke en anbringelsesdom, som det kan forveksles med. 
 • Afsoningen finder sted i et fængsel og ikke på en retspsykiatrisk afdeling som ved en anbringelsesdom.
 • Den dømte har samme regler og vilkår som andre fængslede
 • Forvaring på ubestemt tid er sammen med livstid en af de strengeste straffe i Danmark. 
 • Dom til forvaring forudsætter, at tre krav er opfyldt:
  1: Den tiltalte skal findes skyldig i drab, røveri, alvorlig voldsforbrydelse, alvorligere trusler, brandstiftelse, voldtægt eller anden alvorlig sædelighedsforbrydelse eller i forsøg på en af de nævnte forbrydelser.
  2: Den tiltalte skal antages at være farlig for andres liv, legeme, helbred eller frihed.
  3: Anvendelse af forvaring i stedet for fængsel skal findes påkrævet for at forebygge denne fare.
Se mere

I dag er der faldet dom i sagen i Retten i Viborg, hvor i alt fem personer stod anklaget. Heriblandt hovedgerningsmanden, Martin Lønborg Nielsen, der er kvindens tidligere partner. 

Han er blevet idømt forvaring for blandt andet dagligt at have slået kvinden, truet hende på livet med et luftgevær og nægtet hende adgang til mad og drikke.

Han er samtidig også dømt for at have udsat en anden tidligere samlever, en nu 25-årig kvinde, for lignende ydmygelser.

Flere dømte

Dommerne har i sagen særligt lagt vægt på ofres og vidners forklaringer. 

Udover Martin Lønborg Nielsen, er fire andre dømt i sagen.

Retten vurderer, at en Keld Nielsen har haft en meget aktiv rolle i frihedsberøvelsen og volden, og han er derfor idømt to års ubetinget fængsel. Herudover skal en 19-årig kvinde i psykiatrisk behandling i maksimum et år. De resterende to dømte er kendt skyldige, men får først deres straf, når de er blevet mentalundersøgt.

Martin Lønborg Nielsen har taget sig betænkningstid til at beslutte, om han vil anke dommen. Både Keld Nielsen og kvinden modtager deres domme. 

Sagen kort

 • Fem personer er dømt i sagen. Den ene - den 28-årige Martin Lønborg Nielsen - har haft et forhold til kvinden. Også tre andre mænd mellem 23 år og 28 år var tiltalt samt en 19-årig kvinde.
 • Overgrebene er ifølge anklageskriftet sket i perioden juni 2017 til marts 2019.
 • Hovedgerningsmanden har ifølge tiltalen dagligt slået kvinden, truet hende på livet med et luftgevær og nægtet hende adgang til mad og drikke.
 • De dømte menes at have opildnet offerets og den hovedmistænktes hund til at angribe kvinden. Derudover er kvinden gentagende gange blevet trukket rundt i hundesnor.
 • Ifølge tiltalen har kvinden i perioden skulle sove på gulvet uden dyne. Hun har heller ikke haft adgang til toilettet, og har været tvunget til at benytte haven.
 • Martin Lønborg Nielsen menes at have nægtet kvinden at se sin familie, samt at have nedlagt hendes mobilnummer og Facebook-konto.
 • Han menes også at have truet kvinden til at overføre ham sin indkomst. På den måde skal han have frarøvet kvinden 166.400 kroner. 
Se mere

Offeret står frem

Den 24-årige Christina Jensen er offeret i sagen, og hun har tidligere stået frem til TV MIDTVEST og fortalt om sit livs mareridt, der endte, da politiet, efter et tip fra stedfaren til en af de nu dømte, troppede på på adressen den 17. marts sidste år. Her blev hun fundet underernæret og med 34 læsioner på kroppen.

- Det var frygteligt. Jeg græd hele tiden. Og det gjorde ondt. Jeg var så langt nede, at hvis politiet ikke havde hentet mig den dag, så havde jeg taget hundesnoren og hængt mig ude i haven, fortalte hun. 

Du kan læse hele interviewet med hende her

Christina Jensen blev frihedsberøvet, ydmyget og mishandlet igennem halvandet år.  Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST