Fra kontoret til fængslet: Mangel på fængselsbetjente løses nu i Jylland

En gammel flamme bliver genoplivet for Thomas, efter uddannelsen til fængselsbetjent nu også kan findes i Jylland.

Landsdelens fængsler og arresthuse er presset til det yderste. Overbelægningen er historisk høj. I år har 102 % af cellerne i Midt- og Nordjylland været i brug, og det skaber pres i fængslerne. 

quoteJeg valgte uddannelsen fra, fordi den lå på den anden side af sundet.

Thomas, læser til fængselsbetjent. 

- Vi har en meget stor og stigende strafmasse i kriminalforsorgen, samtidig med at vi har gode, erfarne kollegaer, der går på pension. Det gør, at vi lige nu mangler dygtig og kvalificeret arbejdskraft, siger Anne Bunimowicz, der er chef for Kriminalforsorgens Uddannelsescenter.

Nødvendigheden af flere hænder skyldes ifølge Anne Bunimowicz politiets effektivitet og de lange domme, som domstolene idømmer de kriminelle. 

For at imødekomme problemet er der nu blevet muligt at tage uddannelsen til fængselsbetjent i Møgelkær ved Horsens - og det har vakt interessen hos flere her fra landsdelen. 

Fra kontorjob til fængselsbetjent

Thomas kommer fra Skive, og han er en del af det nye kuld i Møgelkær Fængsel. Tidligere har hans arbejdsliv udfoldet sig bag et skrivebord, men nu er det altså tid til at prøve kræfter med livet som fængselsbetjent. 

Allerede for flere år siden overvejede Thomas at blive fængselsbetjent. Nu har han så taget springet.

- Jeg trængte til at lave noget nyt, siger Thomas.

- Jeg valgte i sin tid uddannelsen fra, fordi den lå på den anden side af sundet. Og med familie ville det blive for meget væk hjemmefra i hverdagen, fortsætter han.

Tidligere har det kun været muligt at uddanne sig til fængselsbetjent i Birkerød på Sjælland.

Ikke alle klarer cuttet

Thomas er ikke den eneste, der har fået øjnene op for uddannelsen som fængselsbetjent, efter den er åbnet i Jylland. 

- Vi får rigtig mange ansøgere. Vi havde jo håbet på at åbne skolen med et hold, men vi har været i den privilegerede situation, at vi starter med to klasser, fordi der er så mange velkvalificerede ansøgere, siger chefen Kriminalforsorgens Uddannelsescenter, Anne Bunimowicz.

Men selvom der er brug for de nyuddannede hænder i branchen, er der stadig visse krav til dem, der optages på den nyoprettede uddannelse i Møgelkær. 

- Vi er ret kræsne i Kriminalforsorgen. Lige nu er vores krav sådan, at vi ikke går på kompromis. Vi tager kun en ud af fem ind, siger Anne Bunimowicz. 

Thomas var en af dem, det blev vejet og fundet tung nok, og under sin uddannelse skal han være hos Nørre Snede Fængsel.

Efter at have besøgt netop Nørre Snede Fængsel er stien for fremtiden lagt for Thomas.

- Det bekræftede mig kun i, at det var det rigtige valg. Så jeg glæder mig meget til at komme ud og komme i gang igen, siger han.

Uddannelsen til fængselsbetjent tager tre år.