Forening vil gå videre med sygemeldingssag fra Skive

Det er i strid med loven, når Skive Kommune beder sygemeldte møde op på en klinik, mener en lektor. Forening skrider nu til handling.

Peder Bæk er formand for foreningen Behandl os ordentligt i Skive. Foreningen varetager kontanthjælpsmodtageres interesser, og Peder Bæk mener, at de er blevet trådt gevaldigt på af Skive Kommune.

- Vi mener ikke, at man kan behandle mennesker på den måde, siger han.

Sygemelding kræver kontrol

Kommunen vil indføre en ordning, hvor kontanthjælpsmodtagere, som har brug for at melde sig syge, skal møde op på kommunens sundhedsklinik for at snakke med en sygeplejerske. Først derefter vil kommunen godtage en sygemelding. Men det er i strid med loven, vurderer en lektor i socialret.

- Hvis man laver egentlige undersøgelser af kontanthjælpsmodtagere i forbindelse med sygemeldinger, så er det ikke bare på kanten - så er det på den anden side af loven, siger lektor i socialret ved Aalborg Universitet, John Klausen.

Peder Bæk vil gerne gå videre med sagen, og han har derfor skrevet et brev, hvor han efterlyser folk, som har været til kommunens undersøgelse på sundhedsklinikken.

- Vi tænkte bare, at her skal handles, og det skal ske øjeblikkeligt. Vi kan ikke se, at det her hjælper nogen, siger Peder Bæk.

Kommune: En god løsning

Skive Kommune startede ordningen til flygtninge, og her har man nedbragt sygefraværet markant. Derfor overførte kommunen også ordningen til kontanthjælpsmodtagere med højt sygefravær, og nu vil man udbrede ordningen til alle i aktivering og praktik.

Den fungerende borgmester i Skive Kommune understreger, at udbredelsen af ordningen ikke er behandlet politisk. Men han ser positivt på, at flere kommer med. 

- Hvis ordningen bliver taget i den ånd, den er ment - nemlig som en hjælp til borgerne - så synes jeg, den skal gennemføres for at hjælpe borgere videre. Men hvis det skulle vise sig, at det er ulovligt, så skal vi selvfølgelig ikke gøre det. Vi har nu selv finkæmmet lovgivningen og mener ikke, der er noget i det, siger Peder Christensen (Soc.dem.).

Det er i strid med loven, når Skive Kommune beder sygemeldte kontanthjælpsmodtagere møde op hos en sygeplejerske. Det har foreningen Behandl os ordentligt hele tiden ment. Og i dag får den opbakning fra en lektor i socialret.