Fødevare-kritik: Landmand solgte betændt kød

Fødevarestyrelsen kalder forhold og håndteringen af slagteriaffald på ulovligt slagteri i Spøttrup for særdeles kritisable. Landmanden risikerer nu en politianmeldelse.

Det var Fødevarestyrelsens rejsehold, der i går kom på sporet af det ulovlige slagteri i Spøttrup, de i dag har advaret forbrugerne i mod.

Efter et besøg på Skive Havn kom de på sporet af et ulovligt slagteriet i Spøttrup. Under et kontrolbesøg fandt efterforskerne svinekød i en fryser, der pegede tilbage på en landmand fra Spøttrup.

- Vi har for et par måneder siden fået en anmeldelse om, at landmanden drev ulovligt slagteri på sin ejendom i Spøttrup, men dengang kunne vi ikke bevise, at han videresolgte kød fra stedet, fortæller efterforsker i Fødevarerejseholdet, Søren Kristensen.

Flød med betændelse fra slagtet tyr

Men det mener Fødevarestyrelsen altså at kunne nu. På ejendommen fandt de en slagtet tyr, hvor kun halvdelen var tilbage.

- Og eftersom landmanden ikke kunne redegøre for, hvem der havde spist resten af kødet, ja så vurderer vi, at kødet har forladt hans matrikel, og det er ulovligt, fortæller Søren Kristensen.

Fødevarestyrelsens kritik af landmanden tog dog for alvor fart, da landmanden fortalte, hvorfor og hvordan tyren var blevet slagtet. Der var nemlig tale om et sygt dyr.

En dyrelæge havde ifølge landmanden befalet tyren nødslagtet, for at den ikke skulle lide mere, og da landmanden parterer dyret efterfølgende, så flød det efter hans eget udsagn med betændelse fra dyret.

Smed slagteriaffald på mark

Landmanden skar den betændte del af dyret fra, mens han indrømmede at have grillet andre dele af den syge tyr på havnen i Skive. Landmanden smed efterfølgende også dele af det betændte slagteriaffald ud på sin mark. Alene dét kan udløse en bøde på 10.000 kroner.

- Det er meget, meget alvorligt, at lægge slagteriaffald ud på en mark. Og det er endnu mere alvorligt med sygt slagteriaffald, fordi det kan jo smitte andre dyr, og så kan man altså pludselig stå med en meget omfattende sag, der i værste fald kan påvirke eksporten, fortæller Søren Kristensen fra Fødevarestyrelsen.

Det ulovlige slagteri var beskidt i en sådan grad, at Fødevarestyrelsens efterforskere sjældent har set noget lignende.

Man kan blive alvorligt syg 

- Der gik både en løs hund og kat rundt, der var fuglelort på bordene og efter min vurdering, så kan man blive virkelig syg af at spise kød, der er slagtet under de her forhold, og det er også derfor, vi reagerer så prompte med at sende en advarsel ud.

Hos Fødevarestyrelsen er man ikke i tvivl om, at landmanden har solgt eller videregivet kød til andre udenfor sin ejendom.

- Det er flere ting i hans forklaringer, der ikke stemmer, og hos Fødevarestyrelsen har vi et princip om, at tvivlen altid skal komme forbrugerne til gode.

Har man fået eller købt kød fra landejendommen på Ejstrupvej 1 i Spøttrup eller fra Toldboden på Ålekistevej i Skive Havn, så er opfordringen fra Fødevarestyrelsen klar:

- Dem, der sidder med det kød, de skal smide det ud. De aner ikke, hvad det er, og hvordan det er blevet slagtet. Og man kan blive alvorligt syg, hvis man spiser det, lyder det.

Fødevarestyrelsen har skrevet bøder for i alt 50.000 kroner til landmanden. Landmanden har tilkendegivet, at han ikke erkender sig skyldig.

Hvis han ikke frivilligt betaler bøderne, så vil Fødevarestyrelsen politianmelde ham, og så skal sagen afgøres ved en domstol.

Fødevarestyrelsen advarer mod kød, der er blevet købt fra et hjemmeslagteri i Spøttrup

Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Erhverv.