FOA: Skive kommune bør tage ansvar for ældre kvindes dødsfald

Kommunens hjemmehjælpere har nemlig alt for travlt, og så sker der menneskelige fejl, lyder kritikken i dag fra FOA.

- Det kan ikke alene være medarbejderens ansvar. Arbejdsgiveren her må også have et ansvar – om ikke andet så i hvert fald et overordnet ansvar. Sådan siger FOA i Skive i dag.
- Det kan ikke alene være medarbejderens ansvar. Arbejdsgiveren her må også have et ansvar – om ikke andet så i hvert fald et overordnet ansvar. Sådan siger FOA i Skive i dag.
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

Det var udelukkende et fejlskøn hos én hjemmehjælper i Skive Kommune, der var skyld i, at en 83-årig dement kvinde ikke blev GPS-eftersøgt og senere blev fundet død kort før jul. Så klar var udmeldingen fra kommunen i går. En udmelding, der i går fik den afdøde kvindes datter, til at kritisere kommunen for at fralægge sig deres ansvar i sagen. 

En kritik, der i dag bakkes op af FOA. For hos FOA i Skive mener man ikke, at kommunen selv tager ansvar for sagen – kommunens hjemmehjælpere har nemlig alt for travlt, og så sker der menneskelige fejl, lyder kritikken.

- Det kan ikke alene være medarbejderens ansvar. Arbejdsgiveren her må også have et ansvar – om ikke andet så i hvert fald et overordnet ansvar. Det er jo politikerne, der sætter rammen for ældreområdet. Om manglende ressourcer har spillet ind i den konkrete sag, det kan jeg ikke sige. Men der er ingen tvivl om, at man løber stærkt i ældreplejen, siger Patrick Olesen, der er afdelingsformand for FOA i Skive.

FOA: Medarbejderne er pressede

Ifølge FOA, så er presset på ældreområdet nu så stort, at det reelt kun er minutter, der er sat af til de enkelte opgaver. Og det er her, politikerne bør komme på banen.

- Sådan noget må ikke ske, og at rammerne selvfølgelig også skal være sådan, at det ikke sker. Der jo ingen tvivl om, at jo hurtigere man skal løbe, og jo flere opgaver man skal løse, jo større er risikoen også for, at der kan ske fejl. Så tingene skal gerne hænge sammen. Det må jo aldrig komme til at gå så stærkt, at vi kommer i situationer som det her.

Hos Ældresagen vil man ikke koble manglende ressourcer og det tragiske dødsfald sammen. Men her arbejder de hele tiden på at bedre forholdene for de ældre i Skive Kommune. Blandt andet via møder med udvalgsformænd og direktøren for området.

- Det må jo ikke ske, og det her det må og skal være et engangstilfælde. Og det er jo et tilfælde for meget. Vi kunne ønske os, at der var meget mere tid, som man kunne bruge ude hos den enkelte borger, fordi det er jo i dag ”ind og ud” i mange tilfælde, og sådan opleves det jo desværre også for de ældre. Sagen er bekymrende, men jeg vil håbe og tro på, at det er et engangstilfælde, siger Ellen Mehlsen som formand for Ældre Sagen i Skive, Spøttrup og Sundsøre.

Politiker: Ældre kan føle sig trygge

I Skive Kommune har man allerede fokus på et løft af ældreområdet. Der er således sat flere penge af til kommunens ældre både i 2017, 2018 og også på næste års budget, lyder det i dag fra Niels Ole Nielsen, der som socialdemokratisk medlem af ældreudvalget dog ikke vil kommentere den konkrete sag.  

- Men helt generelt mener jeg ikke, at man skal være bekymret for sikkerheden i vores ældrepleje. Vi har nogle utroligt dygtige medarbejdere ude i ældreplejen, og jeg er ikke i tvivl om, at de gør det rigtig godt. Men jeg håber og mener, at der bør kunne findes flere midler til et serviceløft af området, siger Niels Ole Nielsen.  

Alle parter er enige om, at den 83-årige demente kvindes død er en tragisk ulykke. Men hos FOA bør sagen derfor være en, alle lærer noget af. 

- Jeg er rigtig ked af, at det kun kommer til at handle om at placere ansvar. For det første er det jo en rigtig tragisk ulykke, der er sket, og derfor skylder vi at lære af det, der er sket, frem for kun at placere ansvar, siger Patrick Olesen fra FOA i Skive.

2:19