Fisker fik tildelt kvoter uden om reglerne: - Jeg har ikke gjort noget ulovligt

En aktindsigt afslører endnu en uheldig sag om fiskekvoter.

Johannes Christensen fra Fur mener ikke selv, at han har gjort noget ulovligt. Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Jeg synes overhovedet ikke, at jeg har gjort noget ulovligt overhovedet. Jeg søger, får et afslag og så klager jeg over afslaget, og så får jeg medhold og får fiskene.

Johannes Christensen, Fisker, Fur

Endnu en sag om fiskekvoter ser nu dagens lys. Det viser en aktindsigt, som TV MIDTVEST er kommet i besiddelse af i samarbejde med TV 2. Aktindsigten viser, at fiskeren Johannes Christensen fra Fur i 2016 fik tildelt sildekvoter for op mod 3 millioner kroner. En tildeling af kvoter, der var i strid mod reglerne i generationsskiftepuljen. I 2015 købte han sin båd, men først i 2016 sendte han en kvoteansøgning. 

- Jeg fik afslag første gang på grund af datoen. Jeg skriver så og hører, om det er rigtigt, at vi skal lave en handel for at få sildekvoten. I princippet kunne jeg sælge båden og købe en ny, men jeg synes, det meget at gøre ud af det, for at få de her fisk. Så jeg spørger, om man ikke kan dispensere for det i stedet for, siger Johannes Christense.

Efterfølgende får Johannes Christensen kontakt med daværende fiskerikontrolchef, Mik Jensen.

- Han er lydhør over for det problem, jeg har med datoen, der er overskredet. Efterfølgende bliver jeg lovet de her fisk i tre år.

Johannes Christensen får altså i 2016 tildelt sildekvoter af Fiskeristyrelsen, som han ikke er berettiget til ifølge reglerne. Ifølge reglerne skal han nemlig begynde at fange fisk det år, som båden er købt for at få del af kvoterne.

Billedet viser en del af mailkorrespondancen mellem tidligere fiskerikontrolchef Mik Jensen og Johannes Christensen. Foto: Aktindsigt, TV 2

- Blandt dine kollegaer, behøver du ikke fortælle for meget

Aktindsigten, som TV 2 har foretaget, indeholder en mailkorrespondance fra november 2016. Den viser samtaler mellem fiskeren Johannes Christensen og den daværende fiskerikontrolchef Mik Jensen. Her takker Johannes Christensen blandt andet Mik Jensen for, at det lykkedes fiskeren at få adgang til fiskekvoten på 200 ton sild hvert år i tre år. Som svar til Johannes Christensen skriver Mik Jensen, at fiskeren ikke behøver fortælle for meget til sine kollegaer i erhvervet.

I et svar til Mik Jensen skriver Johannes Christensen, at han godt ved, at det ikke tjener noget formål at ’prale’ med det.

Hvordan kan det være, at du skriver det i en mail?

- Jeg er godt klar over, at når jeg først har fået et afslag, og jeg klager over afslaget og så får ret bagefter, det tjener jo intet formål at gå rundt og sige til alle, at du skal bare klage, så får du det, som du vil have det.

 

Læs også Minister smider garnet ud over egen forvaltning

Men når du skriver, at du godt ved, at det ikke er noget, man skal prale med. Så ved du vel også godt, at den her er gal?

- Jeg ved, at den er ude i en gråzone med den der dato. Men jeg kan jo til hver en tid få de sild, jeg skulle bare sælge båden og så købe en ny båd, siger Johannes Christensen.

- Jeg synes overhovedet ikke, at jeg har gjort noget ulovligt overhovedet. Jeg søger, får et afslag og så klager jeg over afslaget, og så får jeg medhold og får fiskene.

Manglende journalnummer

I 2017 og 2018 har Johannes Christensen haft adgang til en sildekvote på op mod 200 ton. Men i januar 2019 vil Fiskeristyrelsen ikke tildele Johannes Christensen sin tredje og sidste sildekvote fra generationsskiftepuljen. Der findes nemlig ikke noget sagsnummer. Fiskeristyrelsen kan derfor ikke se, hvad der ligger til grund for hans kvotetildeling. 

Læs også Tid til at kigge indad: Kollerup vil hjælpe unge fiskere

Synes du ikke, at det var mærkeligt, at du blev tildelt så mange fisk over telefonen? 

- Dengang var jeg ny i gamet og tænkte, at det nok var sådan, det var. Men jeg har gemt al mailkorrespondance, jeg havde med Mik Jensen dengang, for jeg er klar over, at jeg ikke får noget journalnummer, så jeg må hellere gemme det, hvis der skulle blive noget senere, siger Johannes Christensen. 

TV MIDTVEST har forsøgt at få en kommentar fra tidligere fiskerikontrolchef, Mik Jensen. Han har ikke ønsket at stille op til interview. 

05:08

Indslaget om sildekvoterne kan du se her. 

Luk video