Fire generationer: Familien Østergaard har drevet guldsmed i Skive i 113 år

Klokken er 8.00 om morgenen, og der bliver støvsuget grundigt i den store ure- og guldsmedeforretning på Nørregade i Skive.  Manden, der jagter nullermænd, er i hvid skjorte og slips. Han hedder Martin Østergaard, og er fjerde generation i familievirksomheden med 12 ansatte. På opslagstavlen i baglokalet  hænger en liste med navne på medlemmerne af  'støvsuger-banden', og Martin slipper ikke, selv om han er bossen. 

quoteJeg har aldrig haft et decideret oprør med min far, men det er et af de steder, vi bokser lidt. Det der med, at man skal holde fast i nogle af hans gamle værdier, han har immervæk mere end 50 års erfaring , så der er jeg jo lidt af en grønskolling , men på den anden side  er der sket en udvikling i den måde, man sælger  og driver forretning på i dag. 

Martin Østergaard

Som  han bemærker med et glimt i øjet , så skal man kunne lidt af hvert i den branche i dag.

Martin Østergaard er uddannet urmager ligesom sin far, farfar og oldefar.  Lige siden 1907 - altså i 113 år - har der stået Guldsmed Østergaard på facaden på nummer 7 i Nørregade. Familievirksomheden har overlevet to verdenskrige, en finanskrise og senest en pandemi. 

Egentligt drømte Martin om at blive lastbilschauffør, men hans far fik ham lokket med på en rejse til Schweiz, da han var teenager, og det var et klogt træk, for sønnen blev fascineret af det tikkende urværk, og efter fire års uddannelse i København fik han svendebrev som urmager.

I dag har Martin Østergaard ansat to svende  på urmager-værkstedet,  mens han selv primært tager sig af indkøb og salg både af smykker og ure.

Det er fem år siden Martin blev ejer af forretningen. Hans far , Sten Østergaard hjælper stadig til både som bydreng, gravør og alt-mulig-mand. Efter 60 år i branchen bidrager han med en stor  erfaring, som sønnen gerne suger til sig.

På et punkt er de to dog forskellige.  Nestoren har hyldet det princip, at jo større varelager jo bedre, men lige der er de to ikke helt enige, så Martin har brugt generationsskiftet til at trimme lageret.

I dag har forretningen 30.000 varenumre , og prisniveauet spænder fra 50 kroner til 198.000. 

- Jeg har aldrig haft et decideret oprør med min far, men det er et af de steder, vi bokser lidt. Det der med, at man skal holde fast i nogle af hans gamle værdier, han har immervæk mere end 50 års erfaring , så der er jeg jo lidt af en grønskolling , men på den anden side  er der sket en udvikling i den måde, man sælger  og driver forretning på i dag, siger Martin Østergaard. 

- Jeg nørder lidt med tallene og prøver at købe lidt mindre ind, måske kun 10 af hver i stedet for 20. 

Søster klarer reparationer
Også Martins Søster, Marie Østergaard, er tilknyttet virksomheden. Efter ni år i butikken  har hun nu sin  egen butik og værksted og står for alle reparationer fra Guldsmed Østergaard, samtidigt med hun designer smykker.

- Jeg er mere kreativt anlagt, og Martin er rigtig god til at sælge, så vi komplementerer hinanden og er også gode til at hjælpe hinanden,  fortæller Marie Østergaard og Martin tilføjer:

- Sammen tilbyder vi en produkt-palette , som ikke ret mange matcher her i landet. 

For otte år siden etablerede guldsmed Østergaard en webshop ,  der nu henter næsten 25 procent af det samlede salg. 

Kom inden for hos Guldsmed Østergaard lige her. 

Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Erhverv.