Familie holder bæredygtig jul: Har brugt samme juletræ tre år i træk

Anders Larsen og Ragnhild Mosgaard fra Skive har valgt at udfordre julens traditioner og gøre dem mere bæredygtige. De har blandt andet genbrugsjuletræ og hjemmelavede gaver.

Anders Larsen og Ragnhild Mosgaard fra Skive holder en bæredygtig jul - blandt andet med genbrugsjuletræ og hjemmelavede gaver. Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Juletræet er ganske ægte, men er det er det samme som sidste år. Og som forrige år. Alligevel er det helt frisk og dufter af gran.

Læs også Efterspørgslen på økologiske juletræer stiger

Anders Larsen og Ragnhild Mosgaard fra Skive har valgt at gøre julen mere bæredygtig, så derfor står familiens juletræ solidt plantet i haven det meste af året. Men i oktober bliver det rodskåret, og så kommer det i potte, så det kan komme indenfor og blive pyntet og danset omkring juleaften.

- Det er simpelthen tanken om, hvordan det står til med vores klode. Jeg har boet nogle år på Filippinerne og set, hvor slemt det kan stå til, og hvis ikke der er nogen, der gør noget, så. Vi skal starte et eller andet sted, siger Anders Larsen.

Familiens juletræ står i en potte med jord, mens det er på besøg i stuen. Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Familiens juletræ står køligt i en potte i garagen indtil et par dage før jul for at undgå, at nålene falder af, når træet kommer ind i varmen.

Læs også Flere og flere skifter gran ud med plastik til jul

Der bliver hvert år solgt 1.500.000 juletræer i Danmark. Træer, som bliver smidt ud, når julen er overstået. Men sådan er det ikke for familien i Skive. Efter nytår kommer deres juletræ tilbage i haven, og her står det og venter på næste jul, mens det bliver en halv meter højere.

Bæredygtige gaver

Også under juletræet er der tænkt bæredygtigt. Gaverne fra Anders Larsen og Ragnhild Mosgaard er nemlig hjemmelavede med råstofferne fra deres bistader i haven. Ud af bivoks laver de både sæbe, stearinlys og voksbehandlet stof til indpakning af mad.

- Vi er jo ikke hellige eller noget i den stil, så det er efter aftale med familien. Og især de unge i familien er meget begejstrede for de hjemmelavede gaver, siger Ragnhild Mosgaard.

De hjemmelavede sæber er lavet af bivoks. Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Selv om familien i Skive gør, hvad de kan for at gøre julen så bæredygtig som muligt, så kunne Ragnhild Mosgaard dog ikke finde på at pakke gaverne ind i eksempelvis avispapir.

- Det er simpelthen for simpelt. Så jeg har besluttet mig for, at vi går ud, og så kigger vi efter Svanemærket på papiret, og vi kigger efter FSC-certification, sådan at papiret forhåbentlig er fra bæredygtige skove, forklarer Ragnhild Mosgaard.

Ifølge netmediet Grønforskel.dk bruger danskerne hver jul 825 tons julegavepapir, og det kræver stort forbrug af vand, energi, træ og kemikalier at fremstille det fine gavepapir.

04:01

Her fortæller Ragnhild Mosgaard og Anders Larsen mere om deres bæredygtige tanker. Video: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Luk video