Et år efter valget: Enorm skuffelse og politiske sejre

Folketingsvalget 2019 bød på vidt forskellige oplevelser for Kristian Andersen og Signe Munk.

Kristian Andersen manglede 191 stemmer for at få et kredsmandat, mens Signe Munk det lykkedes Signe Munk at blive valgt til Folketinget.
Kristian Andersen manglede 191 stemmer for at få et kredsmandat, mens Signe Munk det lykkedes Signe Munk at blive valgt til Folketinget.

Den 5. juni 2019 gik danskerne til Folketingsvalg, og dermed er det nu et år siden, to midt- og vestjyske politikere oplevede nogle af de mest spændende og dramatiske timer i deres politiske karriere. 

Kristendemokraternes vestjyske stemmesluger Kristian Andersen fra Tarm gennemgik det, han selv betegner som en følelsesmæssig rutsjebanetur, der endte med en enorm skuffelse. 

Samtidig kunne  SF´s unge håb i Vestjyllands Storkreds, Signe Munk,  glæde sig over en stor fremgang til partiet, og at det lykkedes hende at blive valgt til Folketinget med over 6000 personlige stemmer.

- Det var jeg selvfølgelig enormt taknemmelig og stolt over. Det var en kollektiv sejr for SF og selvfølgelig også vigtigt for mig, fordi jeg som næstformand også havde en del af ansvaret for at bygge SF op til et godt resultat oven på et rigtigt dårligt valg i 2015, siger Signe Munk.

Kristian Andersen tilbragte valgaftenen på Westergaards Hotel i Videbæk, og da prognoserne i løbet af aftenen viste, at Kristendemokraterne stod til over to procent af stemmerne og dermed komme over spærregrænsen, lod han sig begejstret interviewe live på tv.

- Jeg nåede at være fyldt af en boblende sejrstemning og havde også tanker om, at vi nu endelig var tilbage i Folketinget efter så mange år. Men jeg prøvede også at sige til mig selv: Ro på, der er intet, der er sikkert. Lad os nu få tallene fra hele landet, fortæller han.

Da alle stemmer var talt op, endte Kristendemokraterne med at få 1,7 procent af stemmerne.  Kristian Andersen havde dog endnu en chance for at komme på tinge, hvis han personligt kunne samle stemmer nok til et kredsmandat, selv om partiet altså ikke kom ind.

Kristian Andersen gennemgik en følelsesmæssig rutsjebanetur, mens han ventede på valgresultatet.
Kristian Andersen gennemgik en følelsesmæssig rutsjebanetur, mens han ventede på valgresultatet.
Foto: TV MIDTVEST

Det regnes normalt for en noget nær umulig opgave, men Andersen kom så tæt på, som man næsten kan komme. Han fik over 10.000 personlige stemmer og var dermed tæt på at skaffe KD et sensationelt kredsmandat.

Men det viste sig ikke at være nok. Der manglede 191 stemmer. 

- I første omgang tænkte jeg, at det ikke kunne passe. De sidste 191 stemmer måtte ligge i en vindueskarm et sted. Og samtidig vidste jeg jo godt, at det kun var lige ved og næsten, siger han.

I begyndelsen var han mest skuffet på vegne af de mange, der havde støttet partiet og troet på, at det var muligt at komme tilbage på tinge. Men nederlaget ramte ham også personligt. De næste dage lod han bevidst være med at tjekke Facebook, og når journalisterne ringede, undlod han at svare.

- Jeg orkede ikke at svare på flere spørgsmål. Der var også mange velmenende mennesker, når jeg gik rundt i byen, men jeg fik bare nok. I stedet kastede jeg mig over at lægge gulv i vores nye hus, og det var faktisk god terapi. Samtidig var jeg meget taknemmelig for støtten fra venner og familie, fortæller Kristian Andersen.

Havde lyst til at tage hjem til Fur

For Signe Munk har det seneste år budt på en masse hårdt arbejde, og hun erkender, at det var en smule svært at vænne sig til tilværelsen som folkevalgt.

- Der var perioder, hvor jeg havde lyst til at pakke hele mit kontor ned og tage hjem til Fur for at begynde på sygeplejestudiet igen. Jeg følte ikke, at jeg kunne finde ud af noget, men der har heldigvis også været en stor følelse af stolthed over at være med til at opnå politiske resultater, siger hun.

Den nu 30-årige SF´er har også fået mere ansvar, end hun havde regnet med. Som klimaordfører arbejder hun med et af de områder, der betyder allermest for partiet. Hun nævner selv klimaloven og kampen mod de store generationsforureninger som sine største politiske sejre.

Hun har været meget aktiv i kampen for at skaffe penge til at rydde op i giftdepotet på Harboøre Tange,  og i denne uge forpligtede et flertal på Christiansborg sig til at skaffe penge til at rydde op i  generationsforureningerne.

Privat har hun siden valget bosat sig på Fur, og det betyder en del transporttid til og fra arbejdet.

- Det er skønt at bo på Fur, men det er rigtigt, at de har fået placeret Folketinget lidt langt væk.

Signe Munk i samtale med Søren Gytz Olesen på valgaftenen.
Signe Munk i samtale med Søren Gytz Olesen på valgaftenen.
Foto: TV MIDTVEST

Om hun stiller op igen ved næste folketingsvalg, har hun endnu ikke besluttet sig for.

Det har til gengæld Kristian Andersen, som for længst har meddelt, at han giver det endnu en chance.

- Det skyldes den opbakning og tro på projektet, som vi har oplevet. Vi er tæt på at være i mål med vælgererklæringer, og jeg tror på, at det kan lade sig gøre at hente de sidste stemmer. Jeg ville fortryde, hvis jeg ikke gav det et skud mere.

- Men nogen ville måske sige, at hvis det skulle være, så skulle det have været sidste gang?

- Det sagde man også for to og tre gange siden. Da jeg stillede op dengang, var der mange, der på forhånd havde dømt os ude og snakkede om stemmespild. Den snak var slet ikke et tema de sidste 14 dage i valgkampen sidste år. Nu har vi et helt andet afsæt, siger Kristian Andersen.

Næste folketingsvalg kommer senest den 5. juni 2023.