Energikrise lukker varmtvandsbassiner og efterlader ældre på land

Stigende energipriser betyder, at to varmtvandsbassiner lukker ned. En nødvendighed, lyder det. Men brugerne frygter konsekvenserne af beslutningen.

Svømmingpools er en vigtig del af mange former for genoptræning (genrefoto).
Svømmingpools er en vigtig del af mange former for genoptræning (genrefoto).
Foto: Guillaume Souvant/AFP/Ritzau Scanpix

Der er lukket for det varme vand.

Hundredvis af borgere i Skive Kommune, der normalt benytter varmtvandsbassiner, kan efter 1. november ikke længere hoppe i badetøjet og få motion eller genoptræning som de plejer.

Skive Kommunes Seniorudvalg har nemlig besluttet at lukke to kommunale varmtvandsbassiner på Dagcenter Møllegården og Plejecenter Marienlyst, fordi energipriserne er for høje.

- Det er vi ikke tilfredse med, siger Turi Bach Roslund. 

Hun er daglig leder hos Gigtforeningens Oplysningskreds, der benytter varmtvandsbassinet på Marienlyst ved Skive med 31 ugentlige hold.

Ifølge hende er der et stort behov for de varme bassiner, når undervisning i afspænding og bevægelseslære er på programmet.

- Vi har mange, der er gigtpatienter eller har dårlig ryg. Vores klientel ligger i den modne ende, fortæller Turi Bach Roslund, der har 187 kursister i vandet om ugen.

Kun løsgængeren i Seniorudvalget i Skive Kommune, Erik Mortensen, stemte imod beslutningen.

Lukket uden dialog

Hos Dansk Oplysnings Forbund, der omfatter omkring 280 aftenskoleforeninger, stiller man sig undrende overfor, at beslutningen er blevet truffet så hurtig, som den er - og uden dialog med brugerne.

- Jeg har ikke oplevet en situation i andre kommuner, hvor man så hovedkulds har lukket et varmtvandsbassin uden at forholde sig til, hvem der bruger det, lyder det Henrik Christensen, der er sekretariatsleder i forbundet.

- Vi har forståelse for de stigende udgifter, men det virker som en hurtig proces, hvor konsekvenserne ikke er blevet overvejet, siger sekretariatsleder med henvisning til, at brugerne er særligt ældre og syge borgere.

Formanden for Skive Kommunes Seniorudvalg, Per B. Jeppesen (M), påpeger, at beslutningen var nødvendig.

- Beslutningen er ikke forhastet, men et valg mellem to forkerte ting. Alternativet er, at merudgiften skulle tages fra den daglige pleje.

Han beklager dog, at brugerne af varmtvandsbassinerne ikke blev hørt i beslutningsprocessen.

- Jeg vil medgive, at vi nok skulle have taget dialogen, inden vi traf beslutningen.

Dialog på bagkant

Sekretariatslederen hos Dansk Oplysnings Forbund mener ikke, at Skive Kommune har levet op til aftalen omkring brugen af det ene varmtvandsbassin.

- I forhold til Marienlyst er der en aftale om, at Gigtforeningens Oplysningskreds også råder over bassinet, og at der inden ændringer skal være en dialog, ligesom der er et halvt års opsigelse, fortæller Henrik Christensen.

Selvom formand for Seniorudvalget, Per B. Jeppese,n ikke vil kalde beslutningen forhastet, så erkender han fejl i forløbet.

- Jeg erkender, at vi trykkede på knappen hurtigere, end hvad godt er. Hvis vi rent juridisk er bundet op på nogle aftaler, så skal vi selvfølgelig overholde dem, lyder det fra udvalgsformanden.

På bagkant vil Seniorudvalget i Skive Kommune nu indkalde de relevante brugere af de to varmtvandsbassiner til en dialog om mulige løsninger.

Seniorudvalgsformand Per B. Jeppesen åbner nu op for en dialog med brugerne af varmtvandsbassinerne.
Seniorudvalgsformand Per B. Jeppesen åbner nu op for en dialog med brugerne af varmtvandsbassinerne.
Foto: Skive Kommune

Rammer mange borgere

Flere andre aftenskoler end Gigtforeningens Oplysningskreds bliver ramt af beslutningen om at lukke brugen af varmtvandsbassinerne til kurser. 

En anden aftenskole, der også er ærgerlige over beslutningen, er AOF.

- Jeg har skrevet til vores kursister, og jeg får mange mails retur fra brugere, der er kede af det, siger Birgit Nielsen, som er skoleleder ved AOF i Skive.

Der er tale om en midlertidig nedlukning af de to varmtvandsbassiner, men der er ikke sat en slutdato på perioden. Og det bekymrer, da det særligt er ældre og syge borgere, der bruger bassinerne.

- Det er jo lidt ligesom corona-nedlukningen. Der er ingen, der ved hvornår, det starter op endnu. Og det er bekymrende, for de her borgere har jo et behov for at bruge varmtvandsbassinet, siger skoleleder hos AOF, Birgit Nielsen.

Udvalgsformand Per B. Jeppesen kan ikke oplyse, hvad ekstraregningen for varmtvandsbassinerne lyder på, blot at "udgifterne er ved at løbe løbsk".

Han håber på, at dialogen, der nu bliver indledt på bagkant, kan åbne op for, at brugerne kan komme i vandet et andet sted.

- Vi prøver at se, om vi kan finde en løsning med de involverede brugere.