Efter fem måneder: Nu fjerner kommunen spøgelsesskib

Det omtalte spøgelsesskib, som de seneste måneder har ligget i Skive Fjord, bliver lige nu fjernet. Vi er nødt til at gøre noget, lyder det fra kommunen.

Kommunen har valgt at gribe ind og fjerne det spøgelsesskib, som har ligget i fjorden i knap fem måneder.
Kommunen har valgt at gribe ind og fjerne det spøgelsesskib, som har ligget i fjorden i knap fem måneder.
Foto: Christian Fomsgaard, TV MIDTVEST

Nu kan beboerne i Skive se frem til at få deres udsigt over fjorden tilbage.

Det omtalte spøgelsesskib Julie bliver torsdag formiddag fjernet.

- Der er åbenbart ikke andre myndigheder, der vil tage fat i det her, så nu er vi nødt til at gøre noget fra kommunens side, siger Jens Peder Hedevang, som er formand for Teknik- og Miljø i Skive Kommune.

Skibet har ligget for anker i Skive Fjord i godt fem måneder, men lørdag knækkede ankerkæden, og skibet gik på grund nær Resenlund i Skive.

Man har tidligere vurderet, at skibet ikke er til fare, men da skibet ikke længere ligger for anker, er vurderingen en anden.  

- Hvis vi får mere højvande, end vi har nu, vil den drive ud i fjorden. Hvis den forliser derude, så er det både en miljøforurening, og det kan være, den lander i sejlrenden, så vi ikke kan få skibe ind i havnen, lyder vurderingen fra Jens Peder Hedevang.

Konflikt mellem havn og direktorat

I de fem måneder, skibet har ligget i Skive Fjord, har det været omdrejningspunkt for en konflikt.

Tidligere har skibet ligget ved havnen i Fur, men her blev kontrakten med ejerne opsagt. Begrundelsen var, at der ikke var betalt for leje af bådpladsen.

Siden har skibet ligget for anker i Skive Fjord, hvilket ikke er helt efter reglerne.

- Det er sådan, at hvis et skib ligger på den samme placering igennem længere tid, så kræver det en tilladelse efter kystbeskyttelsesloven, og den er ikke givet i den her situation, sagde Hans Erik Cutoi-Toft, der er områdechef i Kystdirektoratet tilbage i september til TV MIDTVEST.

Kystdirektoratet kunne dog ikke fjerne skibet, da de ikke kendte til ejerne. Og selvom Fur Havn godt kunne give dem den oplysning, var det ikke så lige til.

- Vores medlemmer er beskyttet af privatpolitikken, der er lavet inden for EU, og vi har i sinde at overholde det, vi er blevet pålagt, sagde Kurt Kæseler, der er formand for bestyrelsen for Fur Havn tilbage i september.

Julie er gået på grund, men torsdag eftermiddag forsøger kommunen at få skibet ind til havnen, så de kan få det på land.
Julie er gået på grund, men torsdag eftermiddag forsøger kommunen at få skibet ind til havnen, så de kan få det på land.
Foto: Christian Fomsgaard, TV MIDTVEST

Store konsekvenser for ejerne

I starten af oktober var TV MIDTVEST i skriftlig kontakt med ejerne, som er et par fra Salling-området. De fortalte dengang, at skibet havde medført stress og depression, og at de derfor ville forsøge at forære det væk.

- Vi købte skibet for at sætte det i stand for at sejle næste sommer. Der kendte vi ikke til alle de problemer, der fulgte med, allerede inden vi købte det. Der har kun været problemer forbundet med det, skrev ejerne dengang til TV MIDTVEST.

Selvom ingen har overtaget skibet, slipper parret nu alligevel af med det.

Hos kommunen håber de, at de får skibet på land i dag, hvorefter det skal køres til Materielgården i Skive. En ungdomsskole har givet udtryk for, at de gerne vil arbejde med det, og det får de sandsynligvis lov til. 

- Vi håber, at vi på den måde kan få en god historie ud af det i sidste ende, så der ikke er så meget, der skal skrottes, siger formand for Teknik- og Miljø i Skive Kommune, Jens Peder Hedevang.