Det går racismeparagraffen ud på

Fredag rejste Statsadvokaten tiltale efter racismeparagraffen imod en imam fra Skive. En paragraf som oftere og oftere bliver brugt.

Statsadvokaten rejste fredag tiltale imod imam fra Skive efter racismeparagraffen.
Statsadvokaten rejste fredag tiltale imod imam fra Skive efter racismeparagraffen.
Foto: "Shutterstock, Scanpix/Iris"

Efter et års efterforskning har Statsadvokaten valgt at rejse tiltale mod imamen fra Skive efter racismeparagraffen. Det meddelte Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Det er med den begrundelse, at imamen udtalte sig om homoseksualitet til flere medier i 2016, blandt andet til Skive Folkeblad.

- Det er unaturligt. Det er ligesom at dyrke sex med dyr. Det er på samme måde unormalt, sagde Mohamad Jammal dengang.

Racismeparagraffen bliver oftere og oftere brugt. I 2015 blev 11 personer dømt efter paragraffen. Det tal var steget til 20 i 2016. Og senest er 11 personer blevet dømt for racisme i det første halve år af 2017. Det skriver Jyllands-Posten.

Og det kan anklager fra Midt- og Vestjyllands Politi Claus Benner godt genkende.

- Der er jævnligt sager, og det er mit indtryk, at der er flere sager. At det er sjældent, at jeg ikke har en sag om 266b til sagsbehandling, siger Claus Benner.

De fleste sager på Facebook

Racismeparagraffen blev lavet for at beskytte grupper imod trusler, forhånelser og nedværdigelser. Og netop ordet gruppe er vigtigt. For en person overtræder kun paragraffen, hvis vedkommende ytrer sig i forhold til en gruppe af personer.

I paragraffen står der, at en offentlig udtalelse eller en anden form for meddelelse imod en gruppe på grund af race, hudfarve, national- eller etnisk oprindelse, tro eller seksuel orientering straffes med bøde eller fængsel i op til to år.  

- Der skal være tale om en mundtlig eller skriftlige meddelelse. I dag handler langt de fleste sager om udtalelser fra Facebook, hvor folk ytrer sig racistisk. Oftest imod hele grupper som eksempelvis udlændige, siger Claus Benner.

Der er endnu ikke fastsat dato for, hvornår sagen kommer for retten. 

Siden år 2000 har der været flere retssager, hvor blandt andet politikere er blevet dømt efter racismeparagraffen.