Da Michael fik en hjerneblødning, hjalp musikken ham tilbage til livet

En hjerneblødning ødelagde store dele af Michael Halles hukommelse, men ikke alt var glemt.

En 80 timers arbejdsuge var helt normal for Michael Halle fra Skive. Han havde både sin egen virksomhed og havde fast job som kirkesanger, men i 2014 fik han pludselig en hjerneblødning, der til dels ødelagde hans hukommelse og satte hans liv helt på pause.

- Jeg var sygemeldt 100 procent, og jeg sang slet ikke. Pludselig manglede jeg noget, jeg vidste bare ikke, det var sangen, fortæller han.

Men det viste sig, at netop musikken skulle få en ganske særlig betydning for den tidligere kirkesanger.

Kunne ikke overskue at tømme opvaskemaskinen

Det hele startede i 2014 med, at Michael Halle fik smerter i sit hoved. Han troede, det var migræne, og tænkte ikke mere over det.

Smerterne gik dog ikke væk, og til sidst var det helt galt. Hans læge sendte den meget travle forretningsmand på sygehuset, hvor dommen var en hjerneblødning i hjernestammen.

Dommen satte livet helt på pause for Michael Halle, der måtte give slip på sin virksomhed, mens familien oplevede, at deres far og mand ændrede sig.

Pludselig var små hverdagsting som at tømme opvaskemaskine og lave kaffe uoverskuelige, og det virkede ikke til at blive bedre.

Før hjerneblødningen havde Michael Halle fast arbejde som kirkesanger ved siden af sin virksomhed.
Før hjerneblødningen havde Michael Halle fast arbejde som kirkesanger ved siden af sin virksomhed.
Foto: Lasse Uttrup & Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Musikken ændrede alt

Ved et tilfælde kom der dog pludselig et lyspunkt. Michael Halle blev bedt om at synge til en gudstjeneste, selvom han slet ikke vidste, om han kunne huske, hvordan man sang.

Men det kunne han, og i dag tror han helt bestemt, at det er sangen, der har fået ham på benene igen.

- Jeg fik næsten en glædesrus, fordi jeg kunne mærke, at jeg blev glad og fik mere energi, jubler han.

Faktisk blev det så stor en succes, at han i dag har fast job som kirkesanger i fem kirker. Og han er glad igen, selvom hukommelsen stadig er hårdt ramt, og han lider af træthed.

Ikke den eneste

Peter Vuust er professor ved Aarhus Universitet og jazzmusiker. Han har forsket i sammenhængen mellem hjernen og musik, og han fortæller, at Michael Halles historie langt fra er enestående.

Ifølge ham kan hjernen spare området med sang og musik efter en hjerneskade.

- Det vil sige, at man kan bruge musikken både til at nå ind til nogle følelser og noget hukommelse, man ikke havde. På den måde kan musik være en vej ind til ens hukommelse, man egentlig troede var væk, forklarer han og uddyber:

- Nogen kan ikke tale, men godt synge, og det skyldes, at sang og sprog lagres forskellige steder i hjernen.