Branding Fur deler øen

Et statsstøttet markedsføringsprojekt er nu slut på Fur. Projekte hed 'Branding Fur' og havde et budget på en million kroner. Pengene er nu brugt, men furborene er uenige om, hvorvidt pengene og kræfterne er spildte.

Som mange andre små øer og landsbyer, slås Fur med at trække nye indbyggere til området. Derfor var der også stor glæde at spore, da øen fik bevilliget en million kroner fra staten og Skive Kommune.

Målet var klart. Øen ville øge sit indbyggertal fra 850 til 1000 indbyggere. Det skulle blandt andet gøres ved at invitere hollændere til Fur, for at de skulle få øjnene op for øens herligheder.

Her to år efter er to hollandske familier flyttet til øen. I alt fem nye indbyggere. Men ifølge en af mændene bag projektet, så har målsætningen om 150 nye indbyggere aldrig været realistisk.

- Ud fra vores nuværende erfaring, der må vi sige, det er ikke et realistisk mål. Det er klart, det må man nøgtern sige, at det lader sig ikke gøre indenfor den økonomiske ramme, siger Hans Jeppesen, formand for styregruppen i Branding Fur.

En million spildt

At målsætningen langt fra er opfyldt er en af de ting, som har fået utilfredsheden til at ulme på den lille ø. TV/MIDT-VEST har talt med en håndfuld ø-boere som mener, at millionen er spildt. Og ifølge dem er det holdningen hos det halve af øen.

En af dem som har været offensive i sin kritik er furboen Thor Lykke Jensen. To gange har han ytret sig i læserbreve i Skive Folkeblad. Han mener millionen kunne være brugt mere fornuftigt.

- Efter min opfattelse så er det uklogt at reklamere for noget, som ikke er i orden. De mange penge kunne have været brugt til noget, praktiske formål, som ikke er i orden øen, siger Thor Lykke Jensen.

Bog med erfaringer

Hans Jeppesen er langt fra enig i, at millionen er spildt. Han mener projektet har været en succes.

- Det vil jeg så sige, fordi vi har fået en lang række sidegevinster, siger Hans Jeppesen.

Ud af Branding Fur er bl.a. sprunget  det stort anlagte Innovation Fur, og et andet Fur-projekt, er lykkedes med at få bevilliget 1 million kroner til cykelstier på øen.

Ide-manden skriver lige nu på en bog med erfaringer fra projektet. Den skal udgives og være en hjælp for andre lokalsamfund, som gerne vil ud i et lignende projekt.


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Samfund.