Bomberyddere rydder stadig op efter 2. Verdenskrig

Ammunitionsrydningstjenesten EOD i Skive dækker hele landet, når det kommer til sprængfarlige opgaver. I dag rykker de stadig jævnligt ud til miner og andre effekter fra 2. Verdenskrig.

Ammunitionsrydningstjenesten i Skive, forkortet EOD, eller for de fleste nok mest kendt som bomberydderne, har stadig masser af opgaver, der trækker tråde tilbage til 2. Verdenskrig. 

- Vi rydder stadig op. Og jeg tror i min tid i forsvaret vil vi blive ved med at rydde op efter de her ting, siger Dan Schack Nielsen, der er kaptajn i Ingeniørregimentet i Skive. 

quoteDet er lidt utroligt, at man stadigvæk kan finde sådan noget fra anden verdenskrig.

Mathias Thing Knudsen, Anlægsstruktør, Vejlby Kloakservice

Han er en af de bomberyddere, der rykker ud for EOD, når borgere kontakter politiet med fund af miner, håndgranater, ammunition eller lignende. Det gør han og kollegerne omkring 900 gange om året, og mindst 200 af dem handler om effekter, der stammer fra Anden Verdenskrig. 

Kaptajn Dan Schack Nielsen og kollegerne i Ammunitionsrydningstjenesten EOD kører jævnligt ud til farlige effekter fra 2. Verdenskrig.
Kaptajn Dan Schack Nielsen og kollegerne i Ammunitionsrydningstjenesten EOD kører jævnligt ud til farlige effekter fra 2. Verdenskrig.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Når folk kommer ud af husene til foråret og begynder at ordne haven eller gå tur på stranden og i klitterne, er det ifølge kaptajnen højsæson for fund af miner. Og selvom de ser rustne ud, så kan de være yderst farlige.

- Det, der er problemet med de miner, vi har tilbage, det er, at tidens tand på dem gør, at de kan være rustet. Og de har jo ofte ligget i saltvand, og så skal der måske ikke særlig meget påvirkning til, før de virker, advarer han.

Med bomberydderne på arbejde

I begyndelsen af juli finder en tysk turist en mine fra 2. Verdenskrig i klitterne ved Oksbøl. Området er et af de gamle minefelter, der blev ryddet efter krigen, men hvor der stadig jævnligt dukker miner op. TV MIDTVEST har fået lov at følge bomberydderne på opgaven, hvor de vælger at sprænge minen væk på stedet.

- Den er simpelthen ved at skille ad i metallet, så jeg skal ikke røre ved den. Så vi vælger simpelthen at bortsprænge den på stedet, lyder det fra Dan Schack Nielsen, mens han og kollegerne sikrer området og gør klar til sprængning.

Se hele reportagen med bomberydderne i indslaget i bunden af artiklen.

På billedet ses et krater i klitten, efter at minen er blevet bortsprængt på stedet.
På billedet ses et krater i klitten, efter at minen er blevet bortsprængt på stedet.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

VVS-folk stødte på miner i Husby

I 2016 var anlægsstruktør Mathias Thing Knudsen og hans kollegaer igang med at renovere kloakkerne i Husby. Pludselig stødte de på noget, de ikke havde set før, og som de troede blot var sten. Men ved nærmere eftersyn viste det sig at være fem miner fra Anden Verdenskrig. 

- Lidt tid efter så tænker man, jamen vi kunne rent faktisk være blevet slået ihjel af det. Det er lidt utroligt, at man stadigvæk kan finde sådan noget fra anden verdenskrig, og at det stadigvæk er aktivt, altså at det stadig er en trussel, siger han.

Også her rykkede EOD fra Skive Kaserne ud og bortsprængte minerne.

Arbejder stadig på at kortlægge minefelter

Under Anden Verdenskrig lagde den tyske besættelsesmagt omkring 1,4 millioner miner rundt om i Danmark - langt de fleste langs Vestkysten. Da krigen sluttede overdrog tyskerne deres kort over minerne i Danmark til briterne, der gav dem videre til Danmark. I dag arbejder en afdeling i EOD i Skive på at få de gamle kort scannet ind og lagt over på moderne, militære kort. 

- Tyskerne var meget nøjagtige med at dokumentere, præcist hvor mange og hvilken type miner de lagde i forbindelse med Anden Verdenskrig, konstaterer Dan Schack Nielsen.

Tyskerne var meget detaljerede, når de dokumentere, hvor minerne var lagt langs vestkysten. Alligevel blev alle ikke fjernet efter krigen.
Tyskerne var meget detaljerede, når de dokumentere, hvor minerne var lagt langs vestkysten. Alligevel blev alle ikke fjernet efter krigen.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Efter krigen blev tyske krigsfanger sat på den farlige opgave at fjerne minerne. Det dræbte hundredevis af tyskere, men ikke alle miner blev fundet.

- Nogle steder har man måske lavet en fejl da de blev lagt ud. Andre gange er der sket fejl, da de skulle fjernes. Derudover har vi alle sammen gået en tur langs vestkysten og set sandflugt. Og allerede på fem år har klitterne flyttet sig ret meget, og det har også flyttet minerne, fastslår han.

Omkring 200 gange om året dukker der ammunition op fra anden verdenskrig, og så er der kun en ting at gøre. At tilkalde bomberydderne fra Skive. For mange af de gamle krigseffekter er livsfarlige at røre ved.

Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Samfund.