Beboere skal genhuses: Problemer med brandsikkerheden på to plejehjem

17 beboere på plejehjem i Hem og Rønbjerg i Skive Kommune skal genhuses.

I alt 17 beboere på plejehjem i både Hem og Rønbjerg i Skive Kommune skal genhuses, fordi brandsikkerheden på de to plejehjem ikke lever op til kravene. 

- De her borgere, når der kommer et bevis for at det ikke er brandsikkert, så skal de også have en mulighed for at bo, hvor det er brandsikkert, siger Preben Andersen (DF), formand for ældreudvalget i Skive Kommune.

Fejlen blev opdaget ved en brandsikkerhedskontrol, der viste, at sikkerheden på de to plejehjem altså ikke lever op til de standarder, der er på området.

Gammel fejl giver problemer

Det er en fejl i nogle kategoriseringer, der stammer helt tilbage fra 90'erne, der betyder, at ikke-mobile borgere har boet på plejehjem, der ellers kun var godkendt til at huse borgere, der selv kan bevæge sig rundt og altså komme ud i tilfælde af brand.

- Det er lidt uforståeligt, at man har fået kategoriseret sine plejehjem til én kategori, når det er borgere fra en anden kategori, som bor der. Hvordan det er sket, er der ikke nogen, som ved, men vi må reagere ud fra det, siger Preben Andersen.

Ifølge Skive Kommune vil det koste 20 millioner kroner at få forholdene på de to plejehjem bragt i orden. 

I øjeblikket bor der ti ældre på Rønbjerg Ældrecenter, mens der er syv på Hem Ældrecenter.