Sound on/off

Hvad laver mænd egentlig, når de tager på tur uden deres bedre halvdel?

Brokholdet på studietur

Indblik i et festligt mande-univers

- På papiret så er det virkeligt åndssvagt at tage en bustur ned for at se en fabrik, der udvikler gymnastikredskaber, for derefter at køre til grænsen for at få en karrywurst og en ramme bajere og så køre tilbage igen. Det er bare alt for langt i bus med en røvfuld herrer.

Se snigpremiere lige her:

28:36

Oplev hele den festlige reportage fra Brokholdets studietur, og få stemningen med her i det tredje program om Æ' Brokhold. På billedet ses Jens Dahl Nygaard og Jørgen Børsting Pedersen. Video: Flemming Christensen, TV MIDTVEST

Luk video

Ordene kommer fra træner Søren Dahl Vester. Han er den ene halvdel af den trænerduo, der står i spidsen for motions-gymnasterne på Æ' Brokhold.

Holdet er berygtet for dets særprægede gymnastik-opvisninger, hvor der altid er et eller andet, der går helt galt.

Katastrofen i Aalborg

Den mest katastrofale gymnastikopvisning til dato foregik i Aalborg til DGI Landsstævne 2017.

- Vi havde glemt at undersøge, om der var en buk. Så vi sætter bare en buk fra holdet - en mandsperson - ind og lege buk, og så hopper vi hen over. Det går ikke helt godt, fortæller den ene træner. 

- Det gik da helt galt, supplerer gymnast på holdet Jens Dahl Nygaard.

En redskabsproducent var til stede under den famøse opvisning i Aalborg, hvor flere gymnaster lavede deciderede maveplaskere grænsende til livsfarlige hovedspring. Producenten kontaktede straks Brokholdet efter seancen.

- Og så siger han, det her det holder ikke. Jeg må hjælpe jer drenge, fortæller træner Søren Dahl Vester.

Søren Dahl Vester Foto: Flemming Christensen, TV MIDTVEST

Det resulterede i, at redskabsproducent Preben Ebsen fra PE Redskaber inviterede Brokholdet på besøg. Hjemme i Fole i Sønderjylland ville han opfinde en ny buk til Brokholdet – en såkaldt Brok-buk.

Svært at styre Brokholdet

Den invitation tog gymnasterne fra Salling imod. En studietur, som de kalder det, blev arrangeret, og i samlet trop rullede de mod i syd i en bus fuld af forventningsfulde og oplevelseshungrende herrer.

- Anders han kom jo i sin store traktor med en seksfuret plov bagefter og parkerede, fordi det var det eneste, der var at køre i for at komme over til bussen Så der blev ydet for at komme med på turen, fastslår gymnast på holdet Jørgen Børsting Pedersen.

- Vi havde glædet os længe alle sammen, istemmer gymnast Jens Dahl Nygaard.

Jo flere kilometer der kommer i den bus, jo mere stemning bliver der også inde i den der bus.

Søren Dahl Vester, træner, Æ' Brokhold

Fakta om Brokholdet

  • Trænerne er på en 30-års serviet-kontrakt og har 21 år tilbage
  • Formentlig verdens ældste karle-hold i gymnastik 
  • Opstart: Første tirsdag i oktober (af hensyn til høsten)
  • Opvisinger: Højest tre om året
  • Betaling for opvisninger: To kasser øl
  • Holdets spidskompetencer: Rod i rækkerne og kiksede bukspring
  • Holdets samlede vægt: Lidt for meget
  • Særlige kendetegn: Knastør humor med kant
  • Mobning: Er tilladt overfor de værste drengerøve
Se mere

Men det er sin sag, at stå i spidsen for en flok modne herrer på tur, som har det svært med alt for mange instrukser. Og de to trænere har da også tit drømt om at skifte herrerne ud med et børnehold:

- Der kan man give nogle ordrer, og så bliver det overholdt. De her, de har deres egen vilje, påpeger Søren Dahl Vester.

Nødvendigt med regler

Der går da heller ikke mere end 1200 meter, før bussen stopper ved nærmeste købmand for at købe drikkevarer til turen - og det er ikke sodavand alt sammen.

For at kunne gennemføre studieturens seriøse del må der indføres nogle regler undervejs. 

- Jeg kan huske, der blev sat ration på, for vi skulle ud at springe, da vi kom til Gram nede ved PE Redskaber, fortæller Jørgen Børsting Pedersen om alkoholreglerne på første del af turen.

- Det kørte de med hård hånd, supplerer Jens Dahl Nygaard.

- Vi havde lovet, når vi kom ned til Preben (ejeren af PE Redskaber, red.), at vi skulle være nogenlunde ædru, forklareren.

Toilettet inde i bussen det måtte vi helst ikke bruge.

Jørgen Børsting Pedersen, gymnast på Brokholdet

En anden god grund til at holde lidt igen på første del af rejsen var de kun få stop på rastepladser undervejs.

- Og toilettet inde i bussen det måtte vi helst ikke bruge. Det var ikke med i prisen, fortæller Jørgen Børsting Pedersen.

Så det holdt lidt hårdt for nogle, at første stop var syd for Herning, når nu turen var begyndt i Jebjerg i Salling.

Endelig tissepause syd for Herning Foto: Brokholdet

En flok pilfingre

Holdet får dog kæmpet sig sikkert frem til PE Redskaber, hvor der venter en rundvisning. Men også såden én kan få sved på panden hos de to ellers så garvede trænere:

- Det er altså en flok pilfingre, der kommer på tur her, fastslår Søren Dahl Vester.

Det første han gør, da holdet lander på matriklen, er at indskærpe, at der hverken må ske skader på bygninger eller mennesker. Og det ser ud til at have en positiv effekt.

Efter en vellykket rundvisning er det tid til at se og prøve Æ Brok Buk - det specielle redskab som PE Redskaber har konstrueret specielt til lige netop Brokholdet.

Kugler i klemme

Gymnasterne forsøger ihærdigt at komme over den spritnye tingest, der er lavet af plastic og skum. Men mange lander midt på Brok-bukken med det resultat, at de ædlere dele kommer ret så av-av meget i klemme.

- Der var mange, der ikke kunne gå bagefter, konstaterer træner Søren Dahl Vester.

Æ Brok Buk inspiceres for første gang Foto: Brokholdet

Men gymnasterne har ikke mistet modet helt endnu. 

- Det er altid svært, når man skal prøve noget nyt grej, beroliger Jørgen Børsting Pedersen.

27:48

Program 1: Se dette tidligere portræt af Brokholdet, og få blandt andet forklaringen på holdets navn. Video: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Luk video

Søren Dahl Vester, der også er designer, går omgående i gang med at videreudvikle på Brok-bukken:

-  Det, der er vigtigst i den her Brok-buk, det er jo at få det helt rigtige udtryk, og lige nu der arbejder vi simpelthen på, om vi kan få et billede af et kvindemenneske, der står foroverbøjet, så man har noget at springe over. Det gør jo oplevelsen større, når man kommer i svæv, siger Søren Dahl Vester med et smil og tilføjer:

Idé-udviklingen gik i gang på stedet. Foto: Brokholdet

- Vi skal jo sørge for, at det ikke bliver anstødeligt men sådan lige et hop hen over rengøringskonen, siger han med sit umiskendelige sallingbomål og smil.

Kurs mod karrywurst og grænsehandel

Besøget på virksomheden hos Preben Ebsen er slut, men det er turen bestemt ikke:

- Nu synes vi jo ligesom, vi har gjort det kulturelle indslag, og vi har været ude at få noget viden. Så går vi over i den lidt lettere genre, fortæller Søren Dahl Vester.

Der er nogen, der kan blive væk i den butik.

Søren Dahl Vester, træner, Æ' Brokhold

Kursen bliver sat direkte mod grænsen, hvor der skal handles. Her dukker så de næste bekymringer op i trænerteamet:

- Det er her, jeg er en lille smule nervøs. For det første, der er nogen, der kan blive væk i den butik. Og hvor meget de handler. Det er der, vi bare skal sørge for, at de overholder dansk lovgivning med henvisning til, hvor meget det er tilladt at tage med over grænsen, siger en bekymret Søren Dahl Vester.

27:39

Program 2: Oplev brokkerne for fuld udblæsning til gymnastikopvisning i Thy Hallen, hvor de tager publikum med storm. I dette tidligere program afslører de en noget usædvanlig måde at få varmen på. Video: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Luk video

Bussens fyldte bagagerum vidner da også om, at euroerne sidder lidt løst i lommerne på passagererne.

- Jeg tror, der var mange, der skulle have konfirmation og 60-års fødselsdag ret kort tid efter, vurderer gymnast Jørgen Børsting Pedersen.

- Jeg tror da også, der var nogle, der havde fået købt lidt for meget inde i butikken, fordi vi måtte da tømme et par flasker, inden vi kørte igen, tilføjer Jens Dahl Nygaard.

Inden turen hjem bliver der skålet et par gange ved grænsen. Foto: Brokholdet

Efter endt grænsehandel venter der en lang tur hjem, og én ting er sikkert:

- Jeg vil sige, at jo flere kilometer der kommer i den bus, jo mere stemning bliver der også inde i den der bus, fastslår træneren.

Tillidsbingo med snyd

På hjemturen bliver mændene fastholdt i et højt aktivitetsniveau i den efterhånden feststemte bus.

- Når man så topper med en gang banko i bussen og tager de gamle klassiske dyder fra en bustur til Harzen med, så kan det kun gå galt, siger Søren Dahl Vester med et glimt i øjet.

Man lærer dem, man skal gå til gymnastik sammen med, på en anden måde at kende.

Jørgen Børsting Pedersen, gymnast, Æ' Brokhold

På programmet er der blandt andet tillidsbingo, hvor man selv laver sin plade. Og egentlig har man på holdet en gentleman agreement om ikke at snyde, men den har Jens Dahl Nygaard ikke hørt om.

- Jeg synes i hvert fald, det er lidt dårligt, at jeg, når jeg sad og skrev tal, mens vi spillede, at jeg ikke vandt. Det synes jeg egentlig, der er lidt dårligt. Jeg ved ikke, om det siger noget om spillet eller om mig, siger han lidt eftertænksomt.

Broskål

Sideløbende med dette sker der andre aktiviteter:

- Vi har jo at gøre med nogle udfordrende unge. Der skal jo noget aktivering til. Så for at holde dem i aktiviteten, så tilfører vi jo sådan lidt suspense undervejs. Man kan få en lille gave, når vi kører under en bro eller over en bro, mener Søren Dahl Vester.

Når bussen med Brokholdet kører under en bro, udløser det en skål, men kører holdet over en bro, så skal der bundes:

- Det er vigtigt for at holde et vist momentum på sådan en dag, siger træneren fra Salling.

Giver noget at snakke om

Nu kan det måske forekomme lidt uklart -  selvom man er ædru - hvad formålet med turen er, men det har trænerne et helt klar svar på:

-  Sådan en bustur den er med til at ryste et hold sammen, den er med til at skabe et fællesskab, og den er med til at give noget at snakke om, forklarer Søren Dahl Vester.

Brok-bukken flankeret af Brokholdet - det bliver ikke større. Foto: Brokholdet

Og gymnasterne er heller ikke i tvivl om, hvad sådan en tur kan:

- Man lærer dem, man skal gå til gymnastik sammen med, på en anden måde at kende, fortæller Jørgen Børsting Pedersen.

00:28

Trailer for programmet: Brokholdet på studietur

Luk video

Det er helt sikkert ikke sidste gang, brokkerne tager på studietur. Og tankerne om næste tur er da også allerede i fuld gang hos trænerne:

- Altså sådan et wellnessophold, hvor man ser hele herreholdet ligge nede ved poolen i morgenkåber og med ansigtsmaske og med agurker på øjnene, det ville da være en drøm, griner træner Søren Dahl Vester.

 

Produceret af Flemming Christensen
Video: Æ' Brokhold