Analytiker om Støjbergs dag to: - Hendes svar overbeviste næppe kommissionen

Anden og sidste dag, hvor Inger Støjberg skulle forklare sig over for kommissionen i sagen om barnebrude, er netop slut.

Vidste Inger Støjberg, at hun gav en ulovlig instruks, og har hun løjet for Folketinget? Det er instrukskommissionen lige nu ved at finde ud af. Søndag og mandag forklarede Inger Støjberg sin side af sagen, og om det fortæller politisk analytiker Peter Lautrup-Larsen:

- Hun siger, at hun ikke har stukket noget ind under stolen, men hun medgiver, at hun ikke har ruttet med sandheden altid, siger Peter Lautrup-Larsen.

quoteHun havde svar på det hele, men man kan ikke sige, det var svar som overbeviste kommissionen.

Peter Lautrup-Larsen, Politisk analytiker

Kommissionen skal finde ud af, om Inger Støjberg vidste, hun gav en ulovlig instruks, da hun beordrede alle asylpar til at blive adskilt, hvis der var tale om giftmål, der var indgået med børn. Søndag hev Støjberg dog en såkaldt kanin op af hatten, da hun viste et notat, der lagde op til, at der kunne være individuelle hensyn at tage, og dermed var instruksen ikke ulovlig.

- Det er klart, når man er anklaget for at have givet en instruks om, at alle skulle skilles ad uden undtagelse, så er det jo stærkt, at man viser, at man havde et papir, der sådan set siger, at man havde lagt op til, at man sagsbehandlingsmæssigt kunne lave undtagelser om end ikke mange, forklarer Peter Lautrup-Larsen.

Kommissionen kredsede derfor i dag om, hvorfor Inger Støjberg først har valgt at fremvise notatet fire år efter sagens start. Til det svarede hun:

- Hun mente ikke, der havde været grund til at nævne det før. Hun mener, at det var ude af hendes hænder, efter hun havde lavet notatet, siger Peter Lautrup-Larsen.

Politisk karriere synker i grus

Inger Støjberg har nu haft to dage til at forklare sin side af sagen. På grund af det muligvis afgørende notat, var langt størstedelen af kommissionens spørgsmål omkring netop dette, men der var også en lang række andre spørgsmål til erfarne politiker. 

- Hun havde svar på det hele, men man kan ikke sige, det var svar, som overbeviste kommissionen, siger Peter Lautrup Larsen.

quoteVenstres Jacob Ellemann-Jensen kan næppe have en næstformand, der har kommissionens ord for at have løjet for Folketinget, men som sagt så er vi ikke der endnu

Peter Lautrup-Larsen, Politisk analytiker

Det er nu op til instrukskommissionen at vurdere, hvorvidt der blev givet en ulovlig instruks, samt om hun løj for Folketinget. Viser det sig at være tilfældet, ser det ikke godt ud for Inger Støjberg.

-  Så er det en politisk karriere, der synker i grus. Det kan godt være, vi ikke får en rigsretssag, men hun får en kæmpe næse i Folketinget. Venstres Jacob Ellemand Jensen kan næppe have en næstformand, der har kommissionens ord for at have løjet for Folketinget, men som sagt så er vi ikke der endnu, siger Peter Lautrup-Larsen.

Hør hele Peter Lautrup-Larsens analyse af Inger Støjbergs instrukssag. 

Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Politik.