Ambulance fra Skive hjælper ved bombet børnehospital

En ombygget gammel Ford Transit fra Skive har fundet vej til Ukraine og hjælper sårede soldater og civile.

En blå Ford Transit fra Skive kører lige nu rundt i Ukraine og hjælper til ved et bombet børnehospital i Kyiv.

Ambulancen er en af mange, som Skive Rotary Klub håber at kunne sende afsted inden for nærmeste fremtid. Allerede nu er de i gang med nummer to.

- Den gør nytte helt ud til de grimme ting, og hvor vi så på den måde er med til at hjælpe andre mennesker, siger Thøger Berg Nielsen, der er medlem af klubben.

Bilen er bygget om ved hjælp af gratis arbejdskraft fra lokale håndværkere, og så er det klubben, der har stået for alt det praktiske og betalt for brændstof. 

Det er dansk-ukrainske Alla, der har kørt de over 2.000 kilometer til Kyiv, fordi hun skulle derned for at besøge familie og venner. Mandag ankom hun til hovedstaden, hvor der stod en repræsentant fra en privat nødhjælpsorganisation klar til at overtage ambulancen. 

Herefter var planen, at den skulle køres til Kherson og fronten og hjælpe sårede soldater, men ret hurtigt blev planerne ændret, da børnehospitalet i Kyiv mandag blev bombet. 

I videoen kan du høre repræsentanten fra den privat nødhjælpsorganisation fortælle, hvordan ambulance hjælper. 

0:15

Stærke billeder

Det er især beretninger og billeder som dem, der gør indtryk på de frivillige fra Skive, der konstant tænker på, hvordan de kan hjælpe ukrainerne.

- Jeg forstår det ikke. Jeg har ikke forstand til at forestille mig, at der er nogen, der vil gøre sådan noget mod et hospital med børn og syge mennesker, siger Thøger Berg Nielsen. 

Han er 86 år og har i mange år arbejdet med nødhjælp og været en del af rotaryklubben. Alligevel er der her en af de ting, der har sat sig. 

- Den her sag er vel nok den, der har optaget klubben allermest. Det gør ondt i alle - og der er en kæmpe gejst for at være med til at kæmpe. Det gør ondt, siger han. 

Over en halv million kroner

Det er ikke første gang at klubben hjælper - det har de gjort mere eller mindre siden, at krigen brød ud i Ukraine for mere end to år siden. Jævnligt sender de paller med nødhjælp afsted og i december sidste år designede de en brændeovn, der skulle hjælpe soldater og civile med at holde varme. 

- Vi har fået dokumentation for de 200 brændeovne, vi har udleveret. Vi så mennesker komme ud med gulvtæpper omkring sig, fordi de fryser. At se deres ansigter, når de står og holder vores lille brændeovn - det er det hele værd, fortæller Kurt Lomborg, som var med til at lave og designe ovnen, og som også er medlem af Skivehus Rotary Klub. 

I alt har de samlet mere end en halv million kroner sammen til at hjælpe i Ukraine. 200.000 af dem går til brændeovnsprojektet, mens 175.000 skal række til mellem fem og syv ambulancer. Derudover koster det 25.000 hver gang de sender en lastbil afsted med 33 paller nødhjælp. 

Thøger Berg Nielsen og Kurt Lomborg sørger for det praktiske, når den nye ambulance skal sendes afsted.
Thøger Berg Nielsen og Kurt Lomborg sørger for det praktiske, når den nye ambulance skal sendes afsted.
Foto: Tobias Meier, TV MIDTVEST