Akupunktør efter politiet lukkede hans klinik: - Vi har ikke gjort noget galt

Politiet har til stor undren for akupunktør Hans Erik Foldberg lukket hans klinik ved Skive. Nu er han og en sygeplejerske sigtet for at have trodset myndighedernes corona-anbefalinger.

Sagen bliver nu overdraget til politiets særlovscenter, der skal vurdere, hvor stor en bøde, de to sigtede mænd kan se frem til.
Sagen bliver nu overdraget til politiets særlovscenter, der skal vurdere, hvor stor en bøde, de to sigtede mænd kan se frem til.
Foto: Flemming Krogh/Ritzau Scanpix
Opdatering

Opdatering klokken 18.24

Sundhedsstyrelsen slår i et skriftligt svar til TV MIDTVEST fast, at åbningen af akupunkturklinikken er helt efter bogen. Det kan du læse mere om her:

    Forvirringen er stor, efter lokalpolitiet i Skive har valgt at lukke en privatpraktiserende akupunktørklinik i Roslev ved Skive. For hvordan er reglerne på området egentlig? Og hvem må holde åbent for patienter i denne corona-tid? 

    Det er akupunktøren og politiet langt fra enige i. 

    Tirsdag blev to mænd - en 36-årig sygeplejerske og den 51-årige akupunktør Hans Erik Foldberg - sigtet for at have henholdsvis visiteret og behandlet patienter i en akupunktørklinik i Roslev. Det oplyser lokalpolitiet i Skive i dag. 

    - Vi får en anmeldelse fra en borger tirsdag formiddag om, at der holder en del biler på akupunktørens adresse, og vi sender derfor en af vores patruljer derud, fortæller politikommissær Jesper Brøndum.

    Ved klinikken på Sallingsundsvej i Roslev ved Skive kunne betjentene ved selvsyn konstatere, at der ganske rigtigt var patienter hos akupunktøren Hans Erik Foldberg. I følge politiet ventede otte patienter i deres biler på adressen, og i alt skulle omkring 30 patienter behandles i klinikken i løbet af dagen. Alle patienter bar masker, og hygiejnen var i følge politiet i orden. 

    Hans Erik Foldberg bekræfter forløbet overfor TV MIDTVEST, men forklarer samtidig, at alle retningslinjer og hygiejnekrav bliver overholdt, og at der kun behandles patienter, der for eksempel på grund af en diskusprolaps har brug for behandling. 

    - Vi har arbejdet på at lukke vores klinik op, og har gjort alt, hvad vi kunne få at sikre, at grundlaget var i orden, forklarer Hans Erik Foldberg, der er både ærgerlig og frustreret over, at politiet alligevel valgte at lukke hans praksis. 

    I følge Hans Erik Foldberg er der taget flere forholdsregler for at sikre både patienter og ansatte mod smitte. Og ikke mindst for at sikre, at patienter kan få den akupunktur-behandling, de i følge Foldberg har både krav på og brug for.

    - Det er tale om patienter, der risikerer tab af funktion, hvis de ikke bliver behandlet. Så vi har sikret, at de kan blive behandlet, at vi ikke risikerer smittespredning i klinikken, og at vi overholder sundhedsmyndighedernes retningslinjer.

    Sygeplejerske visiterede patienter 

    Men trods forholdsreglerne, så er det i følge politiet ikke lovligt at holde den private akupunkturklinik åben i denne tid. Sundhedsmyndighederne anbefaler, at alle, der ikke varetager samfundskritiske opgaver, holder lukket på grund af risiko for smitte.

    - Akupunktøren forklarer vores betjente, at alle patienter er blevet visiteret af en sygeplejerske, og vi bliver derfor i tvivl om, om klinikken faktisk have åbent. Men efter at have kontaktet sundhedsstyrelsens Corona-hotline, så ligger det fast, at han ikke må behandle patienter på grund af smittefaren, fortæller politikommissær Jesper Brøndum. 

    Men netop den konklusion er akupunktør Hans Erik Foldberg altså ganske uenig i og også meget forundret over. For efter råd fra sin brancheforening - Praktiserende Akupunktører - der er rådet af netop Sundhedsstyrelsen - så lukkede han i går sin klinik op efter tre ugers nedlukning. 

    - Vi har henholdt os til anbefalinger og vejledninger fra Sundhedsstyrelsen, der siger, at når en sundhedsautoriseret person visiterer til behandling, så må behandlingen gerne udføres af en ikke sundhedsautoriseret person - fx en akupunktør, forklarer Mia Lafrenz, der er næstformand i brancheforeningen Praktikserende Akupunktører. 

    Sundhedsstyrelsen har efter Corona-udbruddet opsat nye retningslinjer for behandling af patienter i sundhedsvæsenet. Men meget tyder altså på, at retningslinjerne er svære at navigere i. 

    - Problematikken er, at vi har en svær tid, hvor der bliver besluttet noget et sted, og spørger man så et andet sted, så får man et andet svar. Vi har en sundhedsstyrelse, der arbejder på at få lukket Danmark op igen. Vi vil gerne hjælpe på vej indenfor vores område. Det er vores borgerpligt. Derfor synes jeg også, det er meget uheldigt, at politiet får et andet svar end os, forklarer Hans Erik Foldberg. 

    Ønsker klarhed på området

    Både han og den 36-årige mandlige sygeplejerske, der visiterede patienter til klinikken, er nu sigtet for brud på sundhedsmyndighedernes anbefalinger under corona-udbruddet og kan se frem til en bøde fra politiet.

    - Sagen bliver nu overdraget til politiets særlovscenter, der skal vurdere, hvor stor en bøde, de to kan se frem til. Vi har jo ikke så mange sager at sammenligne med, så jeg ved faktisk ikke, hvor sådan en lander henne, fortæller politikommissær Jesper Brøndum.

    - Bøden er jeg ligeglad med. Jeg interesserer mig kun for, hvornår patienterne igen kan få deres behandling, siger akupunktøren fra Roslev.

    Han håber nu, at der hurtigt kan findes en løsning og en klarhed over reglerne på området:

    - Vi lukkede selvfølgelig, da politiet bad os om det. Men jeg går ud fra, at det er en kort overgang, vi skal holde lukket. For vi har ikke gjort noget forkert. Patienterne har ikke gjort noget forkert. Vi har egentlig blot forsøgt at være gode samfundsborgere, slutter Hans Erik Foldberg. 

    TV MIDTVEST arbejder på at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen.