50 millioner mælkekartoner bliver klimavenlige – 100 procent baseret på træ

Thise Mejeri laver om på deres mælkekartoner for at gå en mere klimavenlig vej.

Sådan kommer de nye mælkekartoner fra Thise Mejeri til at se ud. Foto: Thise Mejeri

Thise Mejeri har taget et stort skridt frem mod en mere klimavenlig dagligdag. Mejeriet har valgt, at deres mælkekarton fremover skal produceres af materialer 100 procent baseret på træ, da det er en mere klimavenlig løsning.

Farvetonen er klart brunere og fremtræder hermed mere klimakorrekt.

Poul Pedersen, direktør, Thise Mejeri

Det betyder, at både pap, yder- og indersider samt plastmembranen op ad disse vil været produceret af råmateriale udvundet fra fyrretræer.

Læs også Nyt tilbud: Send din brugte fastelavnstønde retur til genbrug

- Vi er meget glade for, at vi i samarbejde med vores kartonleverandør, Elopak, nu vil kunne sende en mælkekarton ud i handlen, som helt og holdent er baseret på fornybar og regionale kilder, siger direktør for Thise Mejeri, Poul Pedersen.

Det er planen, at hovedparten af mejeriets kartoner i første halvår af 2020 skal være udskiftet. Det drejer sig om produkter med mærkaterne Thise-, Änglamark-, Fakta 365- og Irmamælk.

Går ikke på kompromis

Det har i forbindelse med de nye, klimaforbedrede kartoner været vigtigt for Thise, at deres mælkekartoner stadig har haft samme farver og design.

Det beholder de, men der kommer til at være mindre ændringer.

- Farvetonen er klart brunere og fremtræder hermed mere klimakorrekt. Alligevel er det lykkedes os, at kartonerne har kunnet bevare de kendte mælkesignalfarver sammen med det særlige Thisedesign, som, vi ved, er værdsat af vores kunder, fastslår direktøren.

Alle de fyrretræer, som mælkekartonerne produceres ud fra, stammer fra skove i Skandinavien.

Fakta om Thise Mejeris nye karton

  • Teknologien baseret på fyrtræolie af skandinavisk oprindelse til fremstilling af kartonens plastmembran vil blive overført på Thises eksisterende karton allerede her i januar måned.
  • Den helt nye karton vil være ude i detailhandlen i første kvartal af 2020, og i løbet af første halvdel af 2020 vil hovedparten af al økologisk Thise-, Änglamark-, Fakta 365- og Irmamælk blive tappet på den nye karton.
  • Den nye karton reducerer 16 procent af CO2 udledningen på Thise kartoner sammenlignet med CO2-udledningen fra de eksisterende Thise kartoner. Reduktionen af CO2 udledningen er på ca. 150.000 kg CO2 om året.
  • Den nye karton er udviklet af og vil blive produceret af Elopak, som er en af verdens førende producenter af kartoner til fødevarer.
  • Al biomassen til såvel produktion af pap og af plastmembran til den nye kartoner stammer fra FSC certificerede og kontrollerede, skandinaviske skove.
  • Den ny karton fremstilles uden brug af blegningsprocesser.

Skruelågene på Änglamark og Fakta 365 kartonerne vil i løbet af foråret også overgå til helt at blive fremstillet på basis af træolie udvundet af fyrretræer fra skove i Skandinavien.