Veteranlejr samler familier: Børnene får en oplevelse af, at de ikke er alene

Dansk Idrætsforbunds Soldaterprojekt og Det Danske Spejderkorps samler veteranfamilier til en uge med oplevelser i Virklund.

I Virklund ved Silkeborg er 130 veteraner, deres ægtefæller og børn samlet på en sommerlejr.

To af dem, der igen i år bruger ugen på at få skabt et frirum, er veteran Hans Moesgaard Lauridsen, hustruen Kirsten Moesgaard Lauridsen og parrets børn.

- Som familie har vi brug for at komme afsted og gøre noget sammen. Her er der mulighed for, at vi ikke skal stå for en masse praktisk. Vi kan være sammen med vores børn om aktiviteter, som gør, at vi 100 procent kan være til stede for dem, fortæller Kirsten Moesgaard Lauridsen, mens manden Hans Moesgaard Lauridsen tilføjer: 

- Man kan endda sige til de kære spejdere, hvis man har brug for 15 sekunders pause fra sine børn, så kommer de bare og tager dem.

Det er Dansk Idrætsforbunds Soldaterprojekt og Det Danske Spejderkorps, der står bag lejren. Meningen er, at veteranfamilierne, der kan opleve udfordringer i hverdagen, kan få et afbræk om sommeren.

- De skabte rammer er gode for os. Der er mange af de skadede veteraner, som ikke er supergode til at organisere og overskue tingene på grund af psykisk sygdom eller handicap. Så er det godt at komme her og bare falde til og slappe af, siger Hans Moesgaard Lauridsen. 

Ugen er fuld af forskellige aktiviteter for veteranerne og deres familier.
Ugen er fuld af forskellige aktiviteter for veteranerne og deres familier.
Foto: Peter Pedersen, TV MIDTVEST
Onsdag blev der blandt andet lavet pandekager over bål.
Onsdag blev der blandt andet lavet pandekager over bål.
Foto: Peter Pedersen, TV MIDTVEST

Gør noget godt for hele familien

I løbet af ugen er der arrangeret flere forskellige aktiviteter for familierne. Og netop familierne er centrum for lejren, hvor både veteraner, ægtefæller og børn møder andre, der oplever de samme udfordringer, når dagligdagen buldrer afsted.  

quoteMan kan endda sige til de kære spejdere, hvis man har brug for 15 sekunders pause fra sine børn, så kommer de bare og tager dem.

Hans Moesgaard Lauridsen, veteran

- Det er fantastisk for vores pårørende, om det er hustruer eller mænd, at opleve, at de ikke står alene i verden. Veteraner skal nok finde sammen. Det er værre med de pårørende, siger Hans Moesgaard Lauridsen.

- Det er rart for vores børn at komme ud og lege med nogen, der kommer fra lige familier, så de ser, at de ikke er de eneste i verden, der måske lever i en familie, der kan være dysfunktionel.

Derfor er det også andet år, familien er afsted. Oplevelsen sidste sommer var så god, at parrets børn også efterspurgte endnu en sommer i Virklund. 

- Børnene havde en oplevelse af, at de havde os en hel uge. Mor skulle ikke stå og lave mad eller vaske tøj. Far kunne også være til stede og lave aktiviteter med dem. Så det gjorde noget godt for os som familie at kunne lave noget fælles sammen. Det levede vi godt på efterfølgende også, fortæller Kirsten Moesgaard Lauridsen. 

- Jeg havde den bedste uge herude sidste år. Det tror jeg også, at jeg får i år, siger Hans Moesgaard Lauridsen.

I morgen torsdag er sidste dag på sommerlejren.  

Hele indslaget kan du se lige her.

Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Samfund.