Våd sommer giver vinskimmel: Vejret koster vinavler dyrt

Det er dog ikke alle steder i landet, hvor vinhøsten ser ud til at blive dårlig.

Nogle steder i landet tegner det til at blive en god vinhøst, men det er bestemt ikke billedet hos alle. 

Et koldt forår og en våd sommer har været den perfekte cocktail for vinskimmel, og hos vingården Neder Kjærsholm ved Thorning betyder det en dårlig vinproduktion i år. 

quoteBladene er visnede og begyndt at falde af. De små druer, som var blevet dannede, er også faldet af. Vi står næsten og siger, at der ikke bliver noget rødvin i år overhovedet

Carsten Jepsen, wine grower, Neder Kjærsholm 

Neder Kjærsholm laver vin af druer fra deres egne marker, men i år har druerne været færre og indtjeningen mindre. 

- Det er svært at sige det på en pæn måde. Man synes jo, at det er så træls, som noget kan være, siger Carsten Jepsen, der er vinavler hos Neder Kjærsholm. 

De manglende druer til vinen skyldes vinskimmel, der kommer fra svampe i jorden. Når det regner meget over sommeren, så bliver jorden nemlig fugtig, og det kan få skimlen til at brede sig. 

Og det især gået ud over Carstens Jepsens røde druer. 

- Bladene er visnede og begyndt at falde af. De små druer, som var blevet dannede, er også faldet af. Vi står næsten og siger, at der ikke bliver noget rødvin i år overhovedet, siger vinavler Carsten Jepsen. 

Vinhøsten er god på landsplan

Det er dog ikke alle steder i landet, hvor høsten ser ud til at blive dårlig. Ifølge Hans Neergaard Münter, der er formand for Dansk Vin, så afhænger det af vejret og vingårdens faciliteter rent lokalt. 

- På landsplan ser det ud til at blive over gennemsnittet. Det er meget regionalt, om at det er godt vejr i Jylland og dårligt vejr på Sjælland eller omvendt. Det er også meget lokalt, om du har en vingård eksponeret eller i læ, siger Hans Neergaard Münter. 

Store dele af vinplanterne hos Neder Kjærsholm har fået vinskimmel. 
Store dele af vinplanterne hos Neder Kjærsholm har fået vinskimmel. 
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Eksempelvis hvis man har en vingård placeret et sted med meget vin, så kan det forhindre vinskimmel i planten. 

I Thorning må vinavler Carsten Jepsen erkende, at druerne ikke blev som forventet, men han satser på, at vejret vil blive bedre, så de tilbageværende druer kan blive modne: 

- Det er min første høst herude. Jeg havde selvfølgelig glædet mig til at skulle i gang med den store vinhøst, men det må vente til næste år, siger Carsten Jepsen.