Udvist efter fejl: Har boet otte år i Danmark

Diana Djacenko har boet i Danmark de sidste otte år med sin mand Bjørn Sønderbach - nu har hun 30 dage til at forlade landet.

Senest d. 9. januar skal lettiske Diana Djacenko forlade Danmark - det har har hun lige fået besked om med posten.

Det er en otte år gammel fejl fra statsforvaltningens side, der nu risikerer at koste lettiske Diana Djacenko fra Virklund ved Silkeborg hendes tilværelse i Danmark.  
Hun har fået 30 dage til at forlade landet, da hun ikke er dansk statsborger. Noget hun ellers har haft statens ord på siden, hun kom til landet i 2008. 

quoteJeg synes, det er enorm uheldigt at få en besked på, at man har 30 dage til at pakke den tilværelse sammen, som man har bygget op på otte et halvt år.

Bjørn Sønderbach, Diana Djacenko's mand

Dengang fik hun nemlig at vide, at hun gerne måtte opholde sig i landet, da hun er EU-statsborger. Nu lyder meldingen fra statsforvaltningen noget anderledes. Hun anses alligevel ikke for at være EU-statsborger, da hendes pas er et såkaldt fremmed lettisk pas. 

Grunden til at hendes pas ikke er et EU-pas, er fordi hendes mor var en del af det lettiske mindretal, og derfor havde et alternativt lettisk pas - og samme type pas har Diana altså.

- Det lyder meget forkert, at man kan have lov til at være i Danmark i otte et halvt år, betale skat i Danmark, have personnummer i Danmark, tro man er lidt dansker og så få at vide otte et halvt år senere, at de laver en fejl, og nu vil de gerne effektuere den med tilbagevirkende kræft, siger Brian Sønderbach, som er Dianas mand.

Da parret blev gift i august, søgte Diana Djacenko om dansk statsborgerskab. Det var her statsforvaltningen blev opmærksom på hendes situation - og derfor har hun nu fået beskeden om, at hun har 30 dage til at forlade sin mand, sit job og sin fem årige datter. 

- Jeg synes, det er enorm uheldigt at få en besked på, at man har 30 dage til at pakke den tilværelse sammen, som man har bygget op på otte et halvt år. Enten skulle Statsforvaltningen give os lidt længere tid eller have rådet os til, hvordan vi kom herfra -  i stedet for bare at skrive, vi skal forlade landet, siger Brian Sønderbach.

I dag har parret valgt at hyre en advokat. Sammen klager de over afgørelsen om udvisningen. Klagen udsætter Diana Djacenkos udvisningsdato, indtil en afgørelse falder. 

Hvis de ikke får medhold i klagen, vil parret søge om familiesammenføring - og ender de med at få lov til det, vil Diana Djacenko starte på ny med at optjene anciennitet i Danmark. 

 


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Samfund.