Tollundmanden fik grød og fisk inden ofring: - Det har faktisk været et rigtig godt og nærende måltid

Nyheden, om at Tollundmanden fik byg, bleg pileurt, hør og fisk som sit sidste måltid, kan være en hjælp til at forstå, hvorfor mosemanden skulle ofres.

I 70 år har han ligget på Hovedgården ved Museum Silkeborg, men før det lå han 2400 år i en mose nær Bølling Sø ved Silkeborg. Nu har forskere fundet ud af, hvad Tollundmanden spiste kort før sin død.

- Det er helt nyt, det anede vi ikke noget om, siger direktør for Museum Silkeborg, Ole Nielsen.

Det sidste måltid har vist sig at bestå af 335 gram byg, 29 gram bleg pileurt, 16 gram hør og lidt fisk.

- Det har faktisk været et rigtig godt og nærende måltid. Og så kan man jo spekulere over, om det er, fordi der har været hungersnød, han er blevet ofret? Det ser det måske ikke lige umiddelbart ud til i hvert fald, siger museumsdirektøren.

Flere ubesvarede spørgsmål

Selvom forskere over årene har fået mere og mere viden om Tollundmandens liv, så bliver spørgsmålene om hans færden og rolle i samfundet ved med at dukke op.

- For hvert spørgsmål vi får besvaret, kommer der flere til, og nu ved vi, hvad han har spist, men vi ved ikke, hvorfor han har fået det at spise, og hvorfor det adskiller sig fra eksempelvis Grauballemandens måltid. Det er jo noget af det, vi skal se, om vi kan finde ud af nu, siger Ole Nielsen.

Der er dog også spørgsmål, som museumsdirektøren forventer, der aldrig kommer svar på.

- Hvis han vågnede op nu her, og jeg kunne spørge ham om noget, så var det første, jeg ville spørge ham om: ”Hvad hedder du?” Jeg kunne så godt tænke mig at vide hans navn, siger han. 

Det er forskere fra Museum Silkeborg, Nationalmuseet, Moesgaard Museum og Aarhus Universitet, der står bag de seneste opdagelser.