Stemmer på sin 18-års fødselsdag

Anna Sofie Baltzer Hansen fra Silkeborg er dobbelt glad på sin fødselsdag. Hun bliver 18 år og stemmer i dag for første gang.

For nogle er valget i dag første gang, de skal ud og sætte kryds. Og I Voel forsamlingshus ved Silkeborg var der imorges  en helt særlig førstegangsvælger.

Som én ud af 222 andre unge fylder Anna Sofie Baltzer Hansen i dag nemlig 18 år. Det gav adgang til stemmeboksen, og fødselaren følte sig sikker på at hun fik sat krydset det rigtige sted.

- Jeg har undersøgt, hvad de forskellige partier tror på og står inde for, og så har jeg matchet dem med mine værdier og hvad jeg tror på. Derfor er jeg sikker på, at jeg har valgt rigtigt, siger Anna Sofie Baltzer Hansen til TV MIDTVEST.

Eftertragtet gruppe for partierne

Netop førstegangsvælgerne er en meget eftertragtet gruppe for politikerne. Både fordi de kan være lettere at påvirke og fordi det kan sikre partiet den samme stemme i mange år fremover.

Danmarks Statistik vurderer, at der er 259.761 personer ved dette valg, som kan stemme for første gang. Og da det samlede antal vælgere er vurderet til 4.143.807 personer, udgør førstegangsvælgerne 6,3% af gruppen. Det er dels personer, som er fyldt 18 år siden sidste valg samt personer, der har opnået dansk statsborgerskab.