Stavnsbundet ægtepar vil forlade drømmehuset: - Vi kan ikke mere

Karin Holm og Uffe Bentzen er nu så plaget af støj og støv fra en nærliggende grusgrav, at de vil forlade deres bopæl.

Karin Holm og Uffe Benzen har mistet modet. De kan ikke længere sove om natten i drømmehuset på grund af grusgraven, som omringer dem. Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

For 12 år siden købte Uffe Bentzen og Karin Holm deres drømmehus i Hjøllund ved Silkeborg.

Et lille landhus med egen granskov og en idyllisk beliggenhed med både værksted til Uffe og udstue til Karin.

Læs også Ægtepar omringet af grusgrav: Lovændring kan være på vej

Men for fem år siden blev der anlagt en grusgrav få meter derfra, og den omringer nu nærmest huset. Det, der engang var et drømmehus, er nu blevet et mareridt.

- Det har altid været min drøm at få en udstue, hvor jeg kan arbejde med vævning, men den drøm kom ikke til at holde i ret lang tid, for vi er på vej væk. Vi kan ikke klare det mere, siger Karin Holm.

Vævning skulle have været en hobby for Karin Holm, men det er nu blevet ren overlevelse.

- Det er simpelthen et spørgsmål om overlevelse, hvis vi ikke skal gå helt fra snøvsen af den grusgrav og vores uholdbare situation. Så jeg er nødt til at abstrahere fra det ved at fordybe mig i noget, som jeg føler, giver mig en glæde, siger hun.

Ægteparret har boet i huset til højre i billedet i 12 år, og for fem år siden begyndte udgravningen ikke langt derfra. Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Fanget i grusgraven

Der er ingen regler for kompensation, hvis man er nabo til en grusgrav, lige som der er ved vindmøller, og derfor har ægteparret altså ikke fået nogen erstatning.

Vi er begyndt at flytte mentalt. Jeg er begyndt at sælge mine ting på Den Blå Avis, og vi smider ud og kører på lossepladsen.

Uffe Bentzen, husejer

Parret har opgivet at sælge huset og føler sig stavnsbundet til stedet. Og de er nu ved at forberede sig på at flytte.

- Vi er begyndt at flytte mentalt. Jeg er begyndt at sælge mine ting på Den Blå Avis, og vi smider ud og kører på lossepladsen, siger Uffe Bentzen og fortsætter:

- Vi har mistet modet og tror ikke på, at det vil lykkes for os. Min livsopsparing er væk, og nu er der kun vores folkepension tilbage, for huset er værdiløst på grund af grusgraven.

Lovændring tænder lille håb

Region Midtjylland har bragt sagen videre til Danske Regioner, som nu rejser den i Folketinget.

De fem regioner vil have ændret loven, så naboer til grusgrave kan søge om dispensation lige som naboer til vindmøller.

Jørgen Nørby, formanden for Regional Udvikling i Region Midtjylland, besøgte i dag ægteparret i i Hjøllund. Det er ham, der har ført sagen videre til Danske Regioner. Besøget tændte et nyt, lille håb hos ægteparret.

- Jeg vil ikke sige, at jeg blev fyldt med håb, men jeg har fået mere håb end før. Så måske skal vi snakke om, om vi skal udsætte det at flytte et halvt år, indtil vi ser, hvad det bliver til, siger Uffe Bentzen.

Det radikale folketingsmedlem Andreas Steenberg stiller nu spørgsmål til miljø- og fødevareministeren om sagen.

01:43

Uffe Bentzen og Karin Holm er begyndt at smide ud og sælge ud af deres ting.

Luk video
02:23 Luk video