Sprængstof-tiltalt: - Har altid elsket fysik og kemi

Den 32-årige mand, der mandag er tiltalt ved Retten i Viborg, har altid elsket fysik og kemi. Derfor eksperimenterede han med kemikalier.

En 32-årig mand fra Kjellerup er tiltalt for at have fremstillet sprængstoffer i sit hjem i begyndelsen af 2018. I retten forklarede manden blandt andet, at han altid har elsket fysik og kemi. Derfor kunne han godt - på hobbyplan - lide at arbejde med kemikalier.

Fandt opskrifter på YouTube

Hans interesse førte ham ind på internettet og YouTube, hvor han fandt videoer om fremstilling af noget, det kan sige bang.

- Jeg havde læst en hel del om det på nettet, sagde han blandt andet i retslokalet.

På YouTube fandt han opskrifter på TATP. Han forsøgte selv at lave det. Noget virkede, andet gjorde ikke. Og han vidste ikke, at det var ulovligt.

Prøvede det af i haven

Den tiltalte bor uden for Kjellerup med en halv kilometer til nærmeste naboer, forklarede han. Så han afprøvede noget af det, han havde fremstillet, i sin have. Han sprængte en del af en træstub af.

Den 7. februar blev personalet i Matas i Kjellerup mistænksomme, fordi han igen havde købt brinteroverilte, citronsyre og acetone. De ansatte kontaktede politiet, som kørte talstærkt til den tiltaltes adresse.

- Gik i panik

Han huskede ikke ret meget fra den dag, betjente kom ud til hans hus. Men han huskede, at han forsigtigt tog en tallerken eller et fad fra en radiator i huset og lagde den/det i en køkkenvask. Han tændte vandet. For som han sagde i retten:

- Jeg gik i panik.

Gjorde du det for at skaffe dig af med pulveret?, spurgte anklageren opfølgende.

- Jeg gik i panik, svarede han igen.

Han forklarede desuden, at han havde planer om - samme dag som politiet kom - at skaffe sig af med det, han havde fremstillet. Men den købte anklageren ikke.

Det virker for mig usandsynligt, at du ville smide det ud samme dag, som politiet kom?

- Men det ville jeg, svarede han.

Den tiltalte blev dengang anholdt og varetægtsfængslet, men løsladt igen i maj.


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien 112.