Sportschef: Jakob Fuglsang skal stå frem

Der er røre i cykelsporten, efter Jakob Fuglsang er kommet under mistanke for at arbejde sammen med lægen Michele Ferrari. Astana Proteam afviser anklagerne.

Har Jakob Fuglsang brudt reglerne?

Det er et af de helt store spørgsmål i cykelsporten i dag, efter at DR, Politiken og VG har fået fat i en rapport, der kan pege i den retning.

Men selvom forsiderne landet over er domineret af historien, så er cykelrytteren fra Silkeborg indtil videre stille. Men han bør udtale sig, fortæller en af de mest erfarne sportschefer i cykelsporten, Christian Andersen, som i sin tid havde en ung Jakob Fuglsang med på holdet Team Designa Køkken.

- Jakob skal stå frem og udtale sig. Det vil jeg klart opfordre ham til. Han kan jo ikke tale på sit holds vegne, men han kan tale på sine egne og komme med sin version af historien, siger han.

Den omtalte rapport er lavet på bestilling af cykelsportens uafhængige antidopingorganisation, Cycling Anti-Doping Foundation, og den antyder, at lægen Michele Ferrari kan være involveret i at dope cykelryttere på Fuglsangs hold, Astana Pro Team, herunder Fuglsang selv.

Lægen er tidligere dømt for at have stået bag systematisk doping, og det kan straffes med karantæne på op til to år, hvis et hold eller en rytter arbejder med ham.

Christian Andersen er tidligere sportsdirektør i Team ColoQUick.
Christian Andersen er tidligere sportsdirektør i Team ColoQUick.
Jesper Bach Thomsen, TV MIDTVEST (foto)

Ingen konkrete beviser

Astana Proteam skriver mandag eftermiddag i en pressemeddelelse, at der ikke er hold i anklagerne, og rapporten indeholder ingen konkrete beviser mod Jakob Fuglsang og hans hold. Derfor vil Christian Andersen ikke udtale sig om, hvorvidt de er skyldige eller ej.

- Folk kommer under mistanke, når de kører stærkt. Det er der ingen nyhed i. Det følger med, når man er hurtig. Men det er klart, at hvis han er med i det, så tager jeg afstand. Men jeg kan kun sige, at Jakob generelt har haft et højt niveau, og det er ikke sådan, der har været en stærk indikation for doping. Hvis han havde gjort en masse, hvorfor kørte han så ikke vanvittigt stærkt i touren, spørger han og understreger, at han ikke er i fast kontakt med Fuglsang.

- Fart er ikke nødvendigvis en indikator for doping, for moral og selvtillid kan give meget. Det betyder så ufatteligt meget for præstationerne, slår han fast.

Christian Andersen valgte i efteråret at skifte fra coloQuick til en stilling som sportsdirektør hos det norske prokontinentalhold Uno-X Development Team.

Det kom bag på en hel cykelverden, da den ukendte Jakob Fuglsang i 2008 sensationelt vandt Danmark Rundt. Se videoen her, hvor TV MIDTVEST fulgte Christian Andersen under løbet. 

Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Sport.