Smør kæden og spænd hjelmen: Her er det tætteste du kommer på Alpe d'Huez i Midt- og Vestjylland

Skilte i toppen og bunden af Silkeborgs 26 hårdeste cykelbakker skal tjene som motivation for cyklister.

Normalt er der Tour de France i fjernsynet hen over sommeren, men i år må man selv ud og træde i pedalerne, hvis man vil dyrke cykelsporten.

Det kunne for eksempel være i Silkeborg, hvor der for nylig er sat nye skilte op, der får byens bakker til at minde en lille smule om Alpe d'Huez.

De 26 hårdeste bakker i Silkeborg-området er blevet udstyret med skilte, der fortæller om stigningen i procent, så cyklister ved, hvad de kan forvente, når de begiver sig opad.

quoteSå ved man, hvad der venter. Det kan nogle gange være godt, men det kan også nogle gange være skidt, for så ved man, det bliver hårdt.

Per Krog, motionscyklist

- Så ved man, hvad der venter. Det kan nogle gange være godt, men det kan også nogle gange være skidt, for så ved man, det bliver hårdt, griner motionscyklist Per Krog fra Silkeborg Cykle Ring Motion.

Årets Tour de France skulle have haft sin afslutning i går, men coronaudbruddet har skubbet cykelløbet til efteråret, og derfor er det kærkomment med lidt ekstra forkælelse til de cykelglade silkeborgensere, mener Per Krog.

- Det gør, at man ved, at der er noget forude, som man skal forberede sig på mentalt. At man sådan lige skal levere en indsats, men det er også fedt at gøre det, siger han.

En smag af touren

Skiltene er sat op af kommunens outdoor-sekretariat, og de regner ikke med, at informationen om de stejle stigninger får cyklisterne til at hoppe af jernhesten.

- Vi håber virkelig, at folk tager det her til sig som noget, man får serveret. Noget gratis information og motivation, der kan være med til at få flere ud og cykle og sprede noget glæde og noget at snakke om, siger Theis Kaas Pedersen, udviklingskonsulent i Silkeborg Kommune.

Theis Kaas Pedersen er udviklingskonsulent i Silkeborg Kommunes outdoor-sekretariat.
Theis Kaas Pedersen er udviklingskonsulent i Silkeborg Kommunes outdoor-sekretariat.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Blandt de cyklister, som TV MIDTVEST fangede på landevejene omkring Silkeborg tyder det på, at skiltene er et hit.

- Jeg synes, det er en fin lille feature. Det er sjovt, at der er lidt at køre efter, siger Claus Langergaard, motionscyklist fra Gammel Rye.

- Med skiltene kan man få lov til at leve sig ind i Tour de France-drømmen på vej op af de store bjerge. Som en anden Bobby Olsen, der hjuler afsted, siger Nikolai Voss, højskoleelev fra Egå.

Selv om det for de fleste af os almindelige dødelige bliver ved drømmen at deltage i Tour de France, så kan en tur på en af de 26 bakker måske alligevel give en lille smule af det, som rytterne i verdens største cykelløb føler.

- Når jeg kører op ad en bakke, og jeg ved, at stigningen er på 13 procent, så kan jeg tænke, at det er sådan, det må være for cykelrytterne. At de så gør det i to kilometer, er en helt anden snak, lyder det fra Per Krog.