Små klubber parkerer pokaldrømmen på udebane

Det er svært for mindre klubber at facilitere pokalkampe mod lokale mastodonter af hensyn til sikkerhed og tv-krav, og derfor afgives hjemmebanefordelen ofte.

kjellerup_if.jpg

- Jubii!

Både kassereren og medlemmerne i en mindre fodboldklub får i første omgang julelys i øjnene, når de ser, at deres klub er blevet parret med den lokale superligaklub i DBU Pokalen, hvor reglerne tilsiger, at det lavest rangerede hold spiller på hjemmebane.

Men i stedet for udsigten til en guldrandet hjemmekamp og en folkevandring mod den lokale serie- eller divisionsbane i ydmyge rammer ender pokaleventyret ofte med at udfolde sig på superligaklubbens hjemmebane.

Kampflytningerne sker primært af hensyn til sikkerheden, men også på grund af dyre udgifter til leje af lysanlæg til tv-kampe.

Alene i denne uge spiller Kjellerup "hjemme" på Silkeborgs nye stadion, mens Ledøje-Smørum (LSF) får en tvivlsom hjemmebanefordel på Brøndby Stadion.

Pokalcharmen forsvinder, og muligheden for en sensation formindskes.

- 19 ud af 20 gange taber vi til Silkeborg uanset spillested og underlag, men vores mikroskopiske chance for at gå videre vil være klart størst på vores eget anlæg, siger Kjellerups sportschef, Michael Toft Hansen.

Klubben skulle egentlig have spillet på hjemmebane, men opvisningsbanen i Kjellerup kunne ikke tåle de regnmasser, der kom 6. september. Kampen måtte udskydes og siden flyttes.

I sidste sæson spillede Kjellerup hjemme mod Lyngby og FC Midtjylland, og man havde ikke skænket det en tanke at flytte den kommende kamp mod lokalrivalen.

- Vi havde jo ret til hjemmebane, og pokalturneringen handler ligeså meget om at få oplevelser for os som forening som at vinde fodboldkampe.

- Der var lagt op til en festdag for alle i og omkring klubben, når storebroren fra Silkeborg Kommune kom på besøg, siger Michael Toft Hansen.

I august måtte VSK Aarhus flytte lokalopgøret mod AGF en sjat kilometer til Ceres Park af hensyn til tv og sikkerhed. Samme årsager flytter onsdag Ledøje Smørums hjemmebane til Brøndby.

En hjemmekamp ville kunne give lilleputten en økonomisk lussing.

- Det er en tv-kamp, og det kræver et ordentligt lysanlæg. Det har vi ikke, og for søren hvor ville det være dyrt at leje, siger Ole Hansen, formand for fodboldledelsen i LSF.

- Det kunne da have været sjovt at få Brøndby ud til os, men hvis økonomien overhovedet ikke hænger sammen, så er der ingen grund til det, tilføjer han.

I Divisionsforeningen, der har turneringsansvaret sammen med DBU, ærgrer turneringschef Peter Ebbesen sig over kampflytningerne, selv om han har fuld forståelse for dem.

- Det er ikke hensigten med reglen om, at den lavest rangerede klub skal have hjemmebanefordel, og det ligger heller ikke i ånden i nogen turnering, at man afgiver hjemmebanefordelen. Så det vil vi helst undgå, og vi er ikke glade for, at det sker, siger han.

- Men muligheden for at kunne gøre det er nødvendig, for det er ikke alle, som kan favne at få en superligaklub på besøg. Det stiller krav til sikkerhed og måske også til lysanlægget af tv-hensyn, siger Peter Ebbesen.

I tilfælde hvor det er nødvendigt at leje et lysanlæg, har Divisionsforeningen mulighed for at give et tilskud på 65.000 kroner. Det dækker cirka halvdelen af lejeudgifterne. Sikkerhedsopgraderinger må klubberne selv betale for.

Begge dele var man i Odense-klubben Dalum IF glade for at slippe udenom, da OB var på pokalvisit i august.

- Vi ønsker altid at spille her frem for på et superligastadion. Kampen mod OB blev ikke tv-transmitteret, og politiet vurderede den ikke som en risikokamp, så vi slap for at tænke på at flytte den.

- Vi havde 2075 tilskuere, og det antal havde jo ikke set ud af meget på Odense Stadion, siger Dalum-formand Bjarne Christensen.