Silkeborg strammer an: Legepladser og søbade bliver røg- og tobaksfrie

1. juli 2022 bliver alle legepladser og søbade i Silkeborg Kommune røg- og tobaksfrie.

0:49
Fra i dag er det farvel og tobak til cigaretterne, hvis du skal have en dukkert i et søbad eller skal på legepladsen med børnene.
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

- De udendørs røgfrie miljøer skal sikre kommunens borgere gode og sunde rammer uden røg.

Sådan lyder begrundelsen for det tiltag, der er fredag er trådt i kraft i Silkeborg Kommune.

Både legepladser og søbade bliver nemlig røg- og tobaksfrie, det har Kultur-, Fritids, Outdoor- og Idrætsudvalget besluttet.

- Vi ved, at røg- og tobaksfrie miljøer bidrager til, at færre starter med at ryge. Derudover er det bestemt også en gevinst for miljøet, at der ikke bliver smidt fx skodder og snusposer i naturen, udtaler Johan Brødsgaard (RV), formand for Kultur-, Fritids, Outdoor- og Idrætsudvalget i en pressemeddelelse. 

Trækket er en del af en strategi, som kommunen lagde tilbage i 2018, hvor de indgik i Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens partnerskab ’Røgfri Fremtid’.

Målet er, at højest fem procent af den voksne befolkning ryger i 2030, mens ingen børn og unge ryger.

- Vi håber, at alle vil bakke op om de røg- og tobaksfrie miljøer udenfor, så særligt børn og unge får muligheden for sunde rammer uden røg og tobak. Her er det selvfølgelig vigtigt, at de voksne går forrest og viser vejen, siger Steen Vindum, formand for Sundheds- og Nærhedsudvalget.

Der var dog piber til de hurtige i dagens anledning. 

Silkeborg Kommune brugte nemlig formiddagen på at dele lakridspiber ud ved Østre Søbad, for at gøre opmærksom på det nye tiltag. 

Der bliver nu sat skilte op og ved kommunens legepladser og søer hen over sommeren med en henstilling til ikke at ryge eller at bruge tobaksprodukter - det gælder både cigaretter, e-cigaretter, snus, tyggetobak, vandpibe, nikotinposer med videre.