Silkeborg Kommune hyrer resultatlønnede konsulenter til at spare på handicappede

Mindst 19 kommuner har hyret private firmaer til at finde billigere støttetilbud til udsatte borgere. Flere Christiansborg-politikere kritiserer aftalerne, da de er resultatlønnede.

Det mest omfangsrige samarbejde om gennemgang af sager på handicap- og psykiatriområdet foregår aktuelt i Silkeborg Kommune.
Det mest omfangsrige samarbejde om gennemgang af sager på handicap- og psykiatriområdet foregår aktuelt i Silkeborg Kommune.
Foto: TV2 Østjylland

Silkeborg Kommune er en af de mindst 19 kommuner, der har indgået en aftale med private konsulenter fra bureauerne Trancit og Brorson Consult.

Deres opgave er at finde billigere støttetilbud til borgere med handicap eller psykisk sygdom. Det opsigtsvækkende ved aftalen er ifølge Altinget, at konsulenterne er resultatlønnede, hvilken vil sige, at de kun får betaling, hvis de finder en besparelse. I kontrakten mellem Silkeborg Kommune og konsulentvirksomheden Brorson Consult står der for eksempel:

- Prisen på ovenstående forløb udgøres af en engangsbetaling på 15 procent af den forhandlede besparelse i de 294 borgersager over de næste 12 måneder, tillagt moms og kørsel.

Altingets optælling viser, at der i de 19 kommuner er mindst 800 udsatte borgere, der har fået gennemgået deres sag. Kontrakten bliver kritiseret af flere politikere på Christiansborg.

- Når det eneste, der udløser betaling, er, at de finder besparelser hos borgerne, så lugter det af at være en konstruktion, som kun kan føre til ringere støtte for borgerne. Det er simpelthen uanstændigt, siger Enhedslistens handicapordfører Jakob Sølvhøj til Altinget.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) er bekymret over metoden og vil nu bede Ankestyrelsen om at undersøge, om kommunernes metoder er lovlige.

- Det er stærkt bekymrende at se en aggressiv metode, hvor kommunerne betaler private konsulentfirmaer en resultatløn for at finde besparelser til nogle meget sårbare mennesker, som har brug for fællesskabets hjælp, siger ministeren til Altinget.

Silkeborg Kommune afviser kritik

Det mest omfangsrige samarbejde om gennemgang af sager på handicap- og psykiatriområdet foregår aktuelt i Silkeborg Kommune. Ifølge Altinget fandt Brorson Consult i 2018 besparelser for mere end tre millioner kroner ved at gennemgå 50 sager for kommunen. Nu er firmaet blevet sat til at se på 294 andre sager. Silkeborg Kommune afviser, at målet er at finde besparelser.

- Konsulenterne har udelukkende bidraget til at skabe klarhed i forhandlingerne mellem Silkeborg Kommune og eksterne leverandører, som typisk er tilbud drevet af andre kommuner eller af private. Formålet har været at sikre overensstemmelse mellem behov, bevilling og pris. Den konkrete støtte, som borgeren modtager, ændres ikke af denne proces, skriver sektionsleder i Socialafdelingen i Silkeborg Kommune Lars Bundgaard Leen i en mail til Altinget.

To juraeksperter vurderer over Altinget, at en del af samarbejdsaftalerne mellem kommunerne og konsulentbureauerne kan være på kant med loven.

Også konsulenter i Vesthimmerlands Kommune

Vesthimmerland Kommune har også hyret konsulenter til at gennemgå over 60 personsager i 2017 og 2018. I den periode flyttede kommunen en række borgere med handicap eller psykisk sygdom til nye tilbud.

Ifølge Altinget har Vesthimmerlands Kommune erkendt, at flere af borgerne er blevet flyttet til tilbud, der ikke har været godkendt til at tage imod dem. De involverede chefer i kommunen er efterfølgende blevet afskediget, og direktør for sundhedsforvaltningen i Vesthimmerland Kommune Anne Krøjer understreger over for Altinget, at kommunen betalte konsulenterne et fast beløb og ikke efter besparelse.