Silkeborg bakker op om ny uddannelse for sygeplejersker

Ny kandidatuddannelse skal klæde kommunernes sygeplejersker på til regeringens målsætning om 500.000 færre sygehusbesøg og 40.000 færre indlæggelser i 2025.

Otte kommuner ruster sig til sundhedsreform og går sammen med Aarhus Universitet om ny kandidatuddannelse for sygeplejersker. Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix

Regeringens nye sundhedsreform lægger op til, at kommunale sundhedshuse og øvrige kommunale tilbud skal sikre, at færre patienter bliver indlagt og at færre bliver behandlet på sygehusene. Selvom regeringens sundhedsreform ikke er endeligt vedtaget, forbereder en række kommuner sig nu på fremtiden ved at etablere en ny kandidatuddannelse for sygeplejersker. 

Det er København, Aarhus, Odense, Aalborg, Randers, Esbjerg, Norddjurs og Silkeborg kommuner der er gået sammen med Aarhus Universitet om at udarbejde en ny kandidatlinje i avanceret klinisk sygepleje - også kaldet APN-sygeplejersker, der er taget fra det engelske Advanced Practice Nursing. Uddannelsen vil kunne tages i Emdrup og i Aarhus. 

Læs også Sundhedsreform: Sådan bliver det nye sundhedsvæsen i Midt- og Vestjylland

 - APN-sygeplejerskerne kommer ind over de borgere, hvor kompleksiteten er højest. Det vil oftest være i forbindelse med multisygdom, kroniske sygdomme, borgere, der bruger mange typer af medicin på samme tid og behandlingskrævende indsatser i forbindelse med demens, psykiatriske lidelser og misbrug, forklarer Kirstine Markvorsen, Sundheds- og Omsorgschef i Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Læs også OVERBLIK: Her er indholdet i regeringens sundhedsreform

En af APN-sygeplejerskens centrale opgaver bliver at medvirke til mindre indgribende behandling af borgerne gennem tidlig opsporing og opfølgning på indlæggelser. På den måde skal den nye uddannelse forebygge indlæggelser, genindlæggelser og skabe en bedre overgang mellem hospital, den almene praksis og kommunen.

Fakta om uddannelsen

  • Den nye kandidatuddannelse i ’Avanceret klinisk sygepleje’ kaldes også APN, som står for ’Advanced Practice Nurse’
  • Uddannelsen er blevet skabt på initiativ fra otte kommuner (København, Aarhus, Odense, Aalborg, Randers, Esbjerg, Silkeborg og Norddjurs) og er blevet udviklet i samarbejde med Health ved Aarhus Universitet
  • Der er ansøgningsfrist 1. marts 2019 og studiestart 1. september 2019. Første hold APN-sygeplejersker forventes færdige i sommeren 2021
  • Læs mere om uddannelsen her: apnidanmark.dk
Se mere

Silkeborg Kommune efterspørger flere kompetencer

Ifølge Sundheds- og Omsorgschef i Silkeborg Kommune, Inge Bank, har kommunern brug for den nye uddannelse, uanset om sundhedsreformen bliver, som regeringen ønsker. 

Læs også Større pres på sygeplejersker får Silkeborg Kommune til at agere

- Vi har brug for sådan en uddannelse. Den udvikling vi ser i kommunen, er jo, at flere borgere har mulighed for at få afsluttet deres behandling i hjemmet. Det er en meget stor forandring i forhold til tidligere, hvor vi ikke havde nogen særlig behandling af betydning i kommunerne, siger hun. 

Hun fortæller, at der allerede er en specialuddannelse i borgernær sygepleje, men den nye uddannelse er på et endnu højere niveau. 

- APN-uddannelsen er på et endnu højere niveau og giver mulighed for endnu større beføjelser fra sundhedsstyrelsen til sygeplejerskerne i kommunen, fastslår hun.

Uddannelsen er åben for alle, og Silkeborg Kommune har i første omgang valgt at betale løn under videreuddannelsen til to af kommunens sygeplejersker, hvis de bliver optaget på det første hold til september. 

Læs også Sundhedsudspil: Det mener din borgmester

Uddannelsen skal systematisere kompetencerne

Indførelsen af den nye uddannelse er et væsentligt bidrag til at imødekomme udfordringerne i det nære sundhedsvæsen lyder det fra kommunerne. Her håber man, at uddannelsen åbner op for øgede beføjelser inden for bestemte områder som at ordinere håndkøbsmedicin og igangsætte behandling inden for særlige områder.

- Borgerne vil opleve en tryghed i, at vi bliver i stand til at foretage flere undersøgelser og behandlinger i eget hjem. Og så skaber det naturligvis tryghed, at de vil møde det samme kendte personale, der har fulgt deres forløb over længere tid. På den måde sikrer vi også, at vi kan give dem mere stabilt forløb med færre akutte sygdomsudbrud, forklarer Kirstine Markvorsen.

TV MIDTVEST lavede for nylig et indslag fra Silkeborg Kommune, der sender en række sygeplejersker på efteruddannelse. 

02:15

Indslag 12/1-2018: Stadig flere udskrives til kompliceret behandling i hjemmet. Det stiller krav til hjemmesygeplejerskerne.

Luk video