Sagen om frikirkepræsten: - Han var en mand, man ikke sagde nej til

I retten i Viborg forklarede tre vidner, hvordan de oplevede frikirkepræsten og ikke mindst, hvordan han påvirkede andre omkring ham.

To vidner forklarede til offentligheden, hvordan den tiltalte frikirkepræst var en mand med enorm indflydelse i deres liv. Et tredje vidnes forklaring foregik bag lukkede døre.

Dagens første vidne var en ung kvinde, der kom ind i Byens Kirke som 18-årig. Hun er også en af dem, der har anmeldt frikirkepræsten i sagen. Anklager Mette Møller spurgte ind til, hvordan hun opfattede tiltaltes status og magt i kirken.

- Alle så op til (tiltaltes navn red.). Hans ord var lov. Der var en dyb respekt for, hvad han gjorde og sagde, forklarede vidnet.

Efter et par år i kirken blev hun af den tiltalte frikirkepræst tilbudt ledertræning, så hun kunne træde ind i kirkens ledelse. Men kernen i ledertræning bestod ifølge vidnet i at klæde sig af foran præsten ved tre lejligheder.

Forklaringen fra den tiltalte var ifølge den unge kvinde, at hun skulle se det, hun frygtede, i øjnene. Frikirkepræsten bad hende også sætte sig nøgen på præstens ansigt.

quoteAlle så op til (tiltaltes navn red.). Hans ord var lov. Der var en dyb respekt for, hvad han gjorde og sagde

Vidne

Vidnet forklarede også, at hun aldrig hørte nogen sige frikirkepræsten imod. Og dem der gjorde, endte med at forlade kirken. 

I løbet af dagen sad den tiltalte afslappet klædt i en grå t-shirt og kiggede enten ned i bordet eller ud i luften, kun afbrudt af små samtaler med sin forsvarer.

Dagens andet vidne gav sin forklaring bag lukkede døre.

Uenighed var lig med dæmoner

Det tredje og sidste vidne i sagen i dag kom ind i Byens Kirke som 20-årig helt tilbage i 2005. Hun tegnede et billede af frikirkepræsten som en mand, der gennem sine talegaver og karisma opnåede utrolig høj status i kirken.

Hun forklarede, at fordi han tilsyneladende havde et så tæt forhold med Gud, så den øvrige menighed op til ham og ville gerne tilbringe tid med ham.

Men begge vidner forklarede også, at hvis man var uenig med frikirkepræsten, så var man ifølge præsten mere åben over for at blive besat af dæmoner. Tidligere medlemmer, der ifølge vidnerne havde forladt kirken på grund af uoverensstemmelser blev italesat af præsten som besat af dæmoner.

For dagens sidste vidne endte tiden i Byens Kirke med et nej til frikirkepræsten.

Præsten havde nemlig givet vidnet det ultimatum, at hun skulle forlade sin mand eller forlade Byens Kirke. Ifølge vidnet fordi frikirkepræsten og hendes mand havde været uenige om nogle ting inden for driften af et kirkeligt show, som vidnets mand hjalp frikirkepræsten med.

Hun forlod Byens Kirke i enten maj eller juni 2008.

Undervejs i retten var der mange spørgsmål omkring datoer og årstal. Det er nemlig meget afgørende i sagen, hvor gamle ofrene har været på de tidspunkter, hvor overgrebene angiveligt har fundet sted. Og om den tiltalte har været tilknyttet Byens Kirke i en lærerlignende rolle, på samme tidspunkt. 

Han er tiltalt for i otte tilfælde at udnytte sin position til at have seksuelle forhold med unge fra kirken. I følge anklageskriftet har de implicerede været helt ned til 13 år.

Der mangler stadig at blive afhørt to vidner i sagen. Der forventes af falde dom senest den 6. marts.