Regler presser landmænd til at høste vådt korn

Om en uge skal landets landmænd have sået efterafgrøder. I denne del af landet giver det store problemer, for høsten er langt fra i hus.

5:14
Peter Jensen fra Kjellerup mangler stadig at høste en stor del af sine marker. Han er ikke sikker på, at han når at blive færdig inden den 20. august, hvor eftergrøderne skal være sået.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Landmand Peter Jensen fra Kjellerup har ikke meget godt at sige, om de regler der i disse dage presser ham til at få høsten i hus i en fart.

- Det er jo håbløst. Man kan jo bare se på vejrmeldingerne i dag. Det skulle egentligt være tørvejr, men så pisregner det, siger han.

Årsagen til at høsten skal i hus er, at han inden næste uge er omme skal have sået efterafgrøder. Når han ikke det, bliver han straffet.

- Vi bliver både trukket i EU-penge og kvælstofkvote, hvis vi ikke opfylder de krav der er.

Han og mange af hans kolleger, fra denne del af landet, forstår ikke, hvorfor der skal være ens regler på dette område.

På øerne har man høstet

- For eksempel på øerne, hvor de er færdige med at høste, der er det fint nok. Men heroppe i Jylland er vi knap nok begyndt endnu. Det er ikke rimeligt, at det er samme regler.

Hos Fjordland, der er en fusion mellem Landboforeningen Limfjord, LandboThy og Lemvigegnens Landboforening, deler man Peter Jensens frustrationer.

- Der skal være et hvis antal solskinstimer, for at planterne kan nå at modne. Og i vores del af landet tager det bare længere tid, siger Henrik Frøkjær Hornstrup, vicedirektør Planter, Miljø og Natur hos Fjordland.

Og i følge ham er det ikke bare denne sommer, der vejrmæssigt har drillet.

- En ting er, at vejret har drillet i år. Men den 20. august er altid svær at nå. For des længere man kommer op i Jylland, des mere rykker høsttidspunket sig, fordi temperaturen er lavere, siger han.

Dyrt at høste vådt korn

Hvis Peter Jensen kunne få det som han ville have det, så blev datoen for såning af efterafgrøder sat, så der ikke var samme dato i hele landet. Men helt generelt, så forstår han ikke reglerne, og han stiller spørgsmålstegn ved, om efterafgrøder i det taget giver mening.

- Der er jo ikke noget sund fornuft i det. Vi sår vinterraps. Vi sår vinterbyg og hvede, men det tæller ikke med som efterafgrøder. Jeg synes jo, at det er mærkeligt at en fin hvedemark ikke tæller med, selvom den er grøn i efteråret.

Men som reglerne er nu, så er det for dyrt ikke at forsøge at blive færdig til den 20. august. Også selvom det koster at høste vådt korn.

- Hvis vi ikke havde de her regler, så var jeg ikke i gang med at høste nu. For mit korn skal jo tørres. Det er dyrt. Og mejetærskeren går også mere i stykker, når det kornet er vådt, siger Peter Jensen.