Politiker vil hjælpe træavler mod uforståelig regel: - Giver ingen mening

Medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, Kristian Pihl Lorentzen (V), vil have ændret en gammel regel, som kan ramme juletræsavlere hårdt på pengepungen.

- Det er en helt uforståelig regel, som vi skal have kigget på i en fart. Det giver ingen mening.

Retorikken og målet er klart for medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, Kristian Pihl Lorentzen (V): En gammel regel om plantning af juletræer i nærheden af gravhøje skal justeres hurtigst muligt.

- Jeg vil foreslå Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen, at vi kigger på den regel med det samme. For den er helt urimelig.

Regel kan koste træavler 150.000 kroner

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at juletræsavler Frank Andresen fra Kjellerup står til at skulle fjerne træer for 150.000 kroner, fordi de står for tæt på en gravhøj.

Ifølge loven, som er fra 1960’erne, er juletræer ikke en almindelig landbrugsafgrøde, og derfor skal de plantes 100 meter væk fra gravhøjen af hensyn til udsigten.

Frank Andresens juletræer står for tæt på en gravhøj, og det er i strid med loven.
Frank Andresens juletræer står for tæt på en gravhøj, og det er i strid med loven.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

Træavleren tog juletræerne for at være almindelige afgrøder, da han plantede dem, og derfor har de en afstand på to meter til gravhøjen. Det er forbudt, og det vil Kristian Pihl Lorentzen nu lave om på.

- Det er helt ude af trit med nutiden. Loven skal have et serviceeftersyn så hurtigt som muligt.

- Det her er et godt eksempel på noget, som er gået over gevind. Man må gerne plante majs to meter fra en gravhøj, og de kan blive lige så høje, så det giver ikke mening at bruge udsigten som et argument i det her. Reglerne er både forældede og urimelige, lyder det fra Kristian Pihl Lorentzen.

Frank Andresen vil i første omgang søge om dispensation til at lade træerne stå. Bliver det til et afslag, har han allerede besluttet sig for at klage over afgørelsen.

 

 


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Miljø.