Pårørende retter skarp kritik af plejecenter: Sjusk med medicin og nedværdigende tone

For få måneder siden døde Nikolaj Blumensaats bedstemor. Noget af den sidste tid blev brugt på et plejecenter i Silkeborg, men det blev bestemt ikke den afslutning, som familien havde ønsket.

- Det er skræmmende at have oplevet.

Sådan lyder meldingen fra 30-årige Nikolaj Blumensaat fra Silkeborg, efter han i tre måneder mellem maj og august havde sin bedstemor indlogeret på Gødvad Plejecenter i Silkeborg. 

Det var nemlig en tid, som i følge Nikolaj Blumensaat og hans familie gjorde, at det lynhurtigt kom til at gå den forkerte vej med bedstemorens trivsel og fysiske helbred.

quote- Hvis det jeg ser, og det jeg læser, er rigtigt, må jeg bare sige, at vi som kommune er mislykkedes

Steen Vindum (V), Borgmester, Silkeborg Kommune

- Vi oplevede en række triste oplevelser for os som familie. Vi oplevede en nedværdigende tone over for beboerne og faktisk også en nedværdigende tilgang til ældreplejen, hvor skiftende vikarer ikke kunne finde hoved og hale i, hvorvidt noget medicin var udløbet eller gyldigt, fortæller Nikolaj Blumensaat.

For få måneder siden døde Nikolaj Blumensaats bedstemor så, og den sidste tid valgte familien faktisk selv at passe og pleje bedstemoren i samtlige af døgnets 24 timer. Det skete efter en episode, hvor plejehjemmet på grund af personalemangel havde besluttet at låse alle beboere inde i deres lejligheder.

- Det var jo en praksis og en kultur, vi ikke kunne stå inde for. Så valgte vi at sige, at det ville vi ikke være med til, fortæller Nikolaj Blumensaat. 

Nikolaj Blumensaats bedstemor tilbragte tre måneder af sin sidste tid på Gødvad Plejecenter i Silkeborg.
Nikolaj Blumensaats bedstemor tilbragte tre måneder af sin sidste tid på Gødvad Plejecenter i Silkeborg.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Klage førte til påbud

Efter bedstemorens død klagede han sammen med resten af familien til Styrelsen for Patientsikkerhed, og det resulterede efterfølgende i en række påbud til plejecentret. 

Styrelsen fandt nemlig både sjusk med medicin, en uværdig adfærd over for beboerne og så mente styrelsen heller ikke, at medarbejderne havde den faglige kendskab til at kunne yde hjælp, omsorg og pleje af borgerne.

- Hvis det jeg ser, og det jeg læser, er rigtigt, må jeg bare sige, at vi som kommune er mislykkedes. Det er ikke det, vi skal stå for i Silkeborg, fortæller Steen Vindum (V), der er borgmester i Silkeborg Kommune, og fortsætter:

- Det kalder på, at vi kigger anderledes på den måde, vi er organiseret på. Jeg tror, at vi skal se på, om vi skal have mindre enheder i fremtiden.

Kommunen har nu sat gang i tiltag, der skal efterleve påbuddet. Nikolaj Blumensaat håber, at det gør, at bedstemorens historie ikke gentager sig.

- Alle kan spejle sig i den oplevelse, vi har haft, og jeg tænker ikke, at der er nogen, der ønsker det for sin værste fjende, lyder det fra Nikolaj Blumensaat.

Styrelsen for Patientsikkerhed vil inden længe lave et nyt tilsyn på plejehjemmet i Silkeborg for at undersøge, om påbuddet er efterlevet.