Oversvømmelse når nye højder: 100-årshændelse i Silkeborg

Oversvømmelserne langs Gudenåen og i Silkeborgsøerne er har nået et niveau, der svarer til en 100-årshændelse.

Vandet i Gudenåen og i søerne i Silkeborg er nu nået så højt et niveau, at Silkeborg Kommune selv betegner det som en 100-årshændelse.

quoteBeredskabet er i følge kommunen klar, hvis der, som følge af oversvømmelserne, opstår akut risiko for menneskeliv, risiko for trafiksikkerheden eller risiko for større strømafbrydelser.

Fra artiklen

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

En 100-åris hændelse i Silkeborg er defineret som mindst 47.000 liter vand i sekundet ved slusen i Silkeborg. Søndag morgen nåede vandgennemstrømningen op på 48.000 liter i sekundet.

Vandgennemstrømningen i Gudenåen og Silkeborg Langsø har aldrig været målt højere nogensinde.

- Det er mere end dobbelt så stor vandgennemstrømning som for blot tre uger siden, og næsten fem gange så meget vand, som der normalt passerer pr. sekund i en sommermåned, skriver Silkeborg Kommune i sin pressemeddelelse.

En 100-årshændelse betyder, at så meget vand vil der statistisk set kun komme én gang hvert hundrede år.

Opfordrer borgere til at købe dykpumper

Med mere regn på vej forventer kommunen, at vandstanden fortsætter på det nuværende niveau et stykke tid endnu.

Silkeborg Kommunes kriseberedskab følger lige nu situationen nøje sammen med Midtjysk Brand & Redning.

Beredskabet er i følge kommunen klar, hvis der, som følge af oversvømmelserne, opstår akut risiko for menneskeliv, risiko for trafiksikkerheden eller risiko for større strømafbrydelser. De er også klar til at rykke ud, hvis der er risiko for oversvømmelser af anden kritisk infrastruktur eller store værdier.

Midtjysk Brand & Redning har foreløbigt udleveret cirka 5.000 sandsække, og borgerne kan fortsat afhente sække og derudover er beredskabet klar med råd og vejledning omkring oversvømmelser.

I den pressemeddelelse Silkeborg Kommune har udsendt opfordres borgerne til at anskaffe sig en dykpumpe, der kan bruges til at pumpe vand væk.

Silkeborg Kommunes hjemmeside kan man læse mere om, hvor man kan hente og fylde sandsække.