Overlæge: Vi vil ikke gemme på så gode resultater

En ny skanningsmetode er blevet et stridspunkt mellem Regionshospitalet Silkeborg og Region Midtjylland. Overlæge mener, det er vigtigt, resultaterne kommer ud.

Ulrich Fredberg er ledende overlæge på Diagnostisk Center ved Regionshospitalet Silkeborg.
Ulrich Fredberg er ledende overlæge på Diagnostisk Center ved Regionshospitalet Silkeborg.
Foto: Marlene Eyde, TV MIDTVEST

En ny skanningsmetode af lunger er blevet stridspunktet mellem Regionshospitalet Silkeborg og Region Midtjylland. Det kan Morgenavisen Jyllands-Posten fortælle søndag.

For selvom Region Midtjylland i foråret 2016 sagde nej til metoden, har Regionshospitalet Silkeborg fortsat brugt den til at diagnosticere lungepatienter og offentliggør nu resultaterne. En af lægerne bag metoden er Ulrich Fredberg, som er ledende overlæge ved Diagnostisk Center på Regionshospitalet i Silkeborg. Han mener, at det er vigtigt, at resultaterne af metoden kommer ud i offentligheden.

- Jeg mener, man er nødt til at komme ud med resultaterne nu, fordi de er så exceptionelt gode, at vi ikke kan forsvare at sidde på den viden i to til tre år, inden vi kan offentliggøre dem, siger Ulrich Fredberg.

Ifølge ham kan de se en forbedring i resultaterne fra det ene år til det andet, og det er på trods af, at de er det mindste center ud af 13 i landet.

- Selvom materialet er lille, så er det nok til, at man kan se en forskel. Det tyder på, at resultaterne er meget bedre, siger Ulrich Fredberg.

Det kan redde liv

Den nye metode går ud på, at lægerne laver en lavdosis CT-skanning, som i modsætning til den normale røntgenundersøgelse kan afsløre selv små kræftknuder. Det betyder, at de praktiserende læger kan sende lungepatienter med få symptomer til skanning, hvor patienterne før ikke ville blive taget ind i et kræftpakkeforløb.

- Konsekvensen af det her er, at praktiserende læger fanger de her patienter hurtigere, så de hurtigere bliver diagnosticeret, og dermed hurtigere kan blive behandlet. De får et mål, der hedder helbredelse og ikke kun lindring, som mange af lungepatienterne normalt får, siger Ulrich Fredberg, som er ledende overlæge ved Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg.

Ifølge overlægen betyder det reelt, at der er flere lungepatienter, der kan overleve.

- Det her er rigtigt stort, fordi lungekræft er den mest dødelige kræftsygdom, vi har. Og den her gruppe med svage symptomer har vi haft svært ved at fange i systemet, men det er der mulighed for nu, siger Ulrich Fredberg.