Ornitolog om dræbte rovfugle: Et forfærdeligt syn

Fire glenter dræbt af bladan ved Kjellerup - politiet mener, at giften var placeret i døde fugle, som blev brugt som lokkemad.

Lokal ornitolog Poul Blicher Andersen fra Dansk Ornitologisk Forening var ikke i tvivl om, hvad der var sket, da han i juni blev kaldt ud til fire døde glenter, der var blevet fundet ved Aunsbjerg nær Kjellerup.

Fuglene var blevet dræbt af gift, konkluderede han med det samme.

- To døde unger lige under reden... Det kan næsten ikke være andet end gift, når de vokse fugle også lå lige ved siden af, siger han.

Sagen blev straks meldt til politiet, og en obduktionsrapport har nu bekræftet mistanken. Det var giften bladan, der slog de fire rovfugle ihjel.

- Det var et frygteligt syn. Jeg har aldrig nogensinde set en død glentefamilie. Jeg har set en død glente, men det her trodser enhver beskrivelse. Det er forfærdeligt, at sådan nogle prægtige fugle ikke skal have lov til at leve videre. Vi havde glædet os til, at bestanden af glenter skulle komme længere vest over. Fuglene her var nogle af frontløberne, men det mislykkedes altså, siger han.

Se et interview med Poul Blicher Andersen her. 

Det er langt fra første gang, at gift, der er blevet efterladt i naturen, har slået danske rovfugle ihjel.

- Det sker flere gange om året, og i år har der været adskillige sager. Det er frygteligt, og vi forstår jo ikke, hvordan al den gift kommer ud i naturen. Hvem gør det, og hvad vil de opnå? Vi håber ikke, at det er fuglene, de går efter, men man kan jo aldrig vide, siger formanden for Dansk Ornitologisk Forening, Egon Østergaard.

Sagen fra Aunsbjerg er blevet efterforsket af lokalpolitiet i Silkeborg, men ordensmagten har ingen spor at gå efter og har derfor måttet lukke sagen.

Bladan har været forbudt i Danmark og resten af EU siden 2003. Vicepolitiinspektør Jens-Ole Pedersen forklarer, at politiet har en mistanke om, at giften har været placeret i nogle døde fugle og på den måde brugt som lokkemad.

 

Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Natur.