Omstridt grødeskæring: Kritik af ministeren

Professor i miljøret undrer sig over miljøministerens brev til Silkeborgs borgmester - ministeren afviser kritikken.

Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) bliver nu kritiseret for - i strid med praksis - at blande sig i en afgørelse om Silkeborg Kommunes grødeskæring i Gudenåen.

Dagbladet BT skriver torsdag, at ministeren i efteråret sendte et personligt brev til Silkeborgs borgmester Steen Vindum (V), og at dette brev af kommunen blev tolket som et klart ja til at fjerne mere grøde fra Gudenåen mellem Silkeborg og Kongensbro.

Det skete selv om Naturstyrelsen i 2014 havde afvist at give kommunen en dispensation. Samtidig havde kommunens egne  embedsmænd advaret om, at planerne ville være i strid med den gældende EU-lov om naturbeskyttelse.

Professor i miljøret ved Københavns Universitet, Peter Pagh, vurderer over for BT, at ministerens indblanding er i strid med praksis.

- Uagtet hvad man mener om reglerne på vandmiljøområdet, så må en minister slet ikke tage stilling til en konkret sag, som hun gør i det her brev. Det er udelukkende kommunen og dens embedsmænd, der kan tage stilling til det, og er man utilfreds med afgørelsen, kan den påklages til Natur- og Miljøklagenævnet. Det er ikke efter de gældende regler et minister-anliggende, siger Peter Pagh til avisen.

Ministeren afviser selv, at hun med sit brev gav grøn lys til den ekstra grødeskæring.

- Jeg godkender ikke nogen ny grødeskæring. Jeg oplyser i mit brev, hvilke muligheder kommunen har for at skære grøde, og jeg skriver også, at kommunen skal holde sig inden for lovgivningen, skriver hun i en mail til BT.

Silkeborg Kommune ønskede at fjerne mere grøde fra Gudenåen for at løse problemerne med oversvømmelser. Sagen er omstridt, fordi det pågældende område er særligt beskyttet - et såkaldt Natur 2000-område.

 

 

TV MIDTVEST sendte i efteråret dette indslag om sagen.

 


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Politik.